Vinskandal skakar Italien

NYHETER

Mama Mia!

En gigantisk vinskandal skakar nu hela Toscana - halvdant rödtjut har sålts som lyxvin.

Polisen som korkat upp härvan misstänker nu en vinmakare för bedrägeri i miljonklassen.

Att hitta en flaska vin för mycket i skåpet brukar vara en överraskning.

Men det var nog inga muntra miner när konsortiet som kontrollerar produktionen av Brunello di Montalcino upptäckte att det fanns för många flaskor i relation till mängden skördade druvor.

Någon hade kopierat deras berömda vin.

Och försökt sälja ett medelmåttigt rödvin i deras namn.

– Precis som stora märken i modevärlden försöker man kopiera oss. Därför utsätts brunellon mer än andra viner för dessa attacker, säger konsortiets ordförande Fabrizio Bindocci i en kommentar till DN.

Ändrade siffror

Polisen har ringat in en vinmakare, som ännu inte är namngiven, som är misstänkt för att ha sålt druvor och vin av dålig kvalitet till vingårdar mellan 2011 och 2013 med hjälp av förfalskade statliga kvalitetsetiketter.

Vinmakaren misstänks även för att ha hackat sig in i Toscanska regionstyrelsens register och ändrat siffrorna i druvskörden, lagerredovisning och försäljningen av beställda vinflaskor, skriver La Nazione.

Men det är inte bara Brunelloviner som har drabbats, så här långt har 165 467 liter, lite mer än 220 000 75 centilitersflaskor vin konfiskerats av polisen. Av de består över 75 600 liter av påstådda Brunellovin, skriver vinmagasinet Decanter.

Värde för miljoner

Det beslagtagna vinet uppgår till ett värde av cirka en miljon euro, mer än nio miljoner kronor.

Mannen är misstänkt för bedrägeri, databrott, grov förskingring och förfalskning.

Men italienarna kan dra lättnadens suck - de falska vinerna tros inte ha nått ut till konsumenterna i vare sig Italien eller resten av världen. 

– Jag vill tacka ekobrottsmyndigheten och polisen som har upptäckt detta mycket grova bedrägeri mot ett av de varumärken som för de flesta präglar bilden av Toscana och Italien ute i världen, säger Enrico Rossi, guvernör i Toscana till La Nazione.