Avgörande debatt för partiledarna

Lena Mellin: "Partierna sätter in allt de har de sista dagarna"

NYHETER

Ikväll drabbar partiledarna samman igen.

I den näst sista partiledardebatten före valdagen ryker de ihop i TV4:s direktsändning.

Aftonbladet sänder hela programmet, med både försnack och eftersnack.

I kväll smäller det – igen.

Partiledarna i Sveriges åtta riksdagspartier har en av sina sista chanser att övertyga väljarna om vem som har den bästa politiken. TV4 håller sin sista partiledardebatt, och Aftonbladet sänder den live.

Redan vid 20-tiden anlände flera av partiledarna till TV4-huset.

De rödgröna partierna hade pratat ihop sig inför debatten, och den här gången var det inte bara Socialdemokraterna och Miljöpartiet som träffades – även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt fick vara med på uppladdningen.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson vill ha upp miljön på agendan.

– Det är inte en höger och vänster-fråga, det är en fråga som handlar om våra barn och framtiden, säger Romson till Aftonbladets reporter Pär Karlsson på plats innan debatten.

Romson hade också med sig ex-språkröret Maria Wetterstrand till debatten.

– Hon är ett bra stöd, sa hon.

Även Alliansen hade förberett sig tillsammans, och Annie Lööf (C) var laddad när Aftonbladet pratade med henne. Hon gick till attack mot Stefan Löfven på en gång:

– Han är pinsam och desperat, sa hon.

I Aftonbladets försnack säger retorikexperten Elaine Eksvärd att politikerna förändras under valkampens slutspurt. Tillsammans med Fredrik Reinfeldt har Jimmie Åkesson förändrats mest.

– Åkesson som brukar prata invandring säger nu att han värnar svenska folket som han kallar oroliga, säger hon.

Det har hänt otroligt mycket i den politiska opinionen de senaste veckorna, säger Centerstudenternas ordförande Hannes Hervieu.

– Tonläget hårdnar i debatten eftersom det händer mycket, säger han.

Elaine Eksvärd är förvånad över Fredrik Reinfeldts hårda ord om arbetslinjen i Sveriges Radios partiledardebatt i går.

– Jag har inte sett Reinfeldt på det här sättet. Jag har efterfrågat mänsklighet från honom, men nu lät han inte saklig, säger hon.

– Det är fortfarande levande i Löfvens huvud att han ska kunna samarbeta med FP eller C, men han kan lika gärna glömma det där, säger Lena Mellin om S-flörtarna med partier på andra sidan blockgränsen.

Har det varit bra eller dåligt att Löfven inte är tydlig med sina samarbetspartner efter valet?

– Det är otroligt dåligt. Jag tycker det är en relevant fråga, vad kommer hända? Om alliansen inte kommer ikapp, vad händer då med Sverige? Man vet ingenting och det är respektlöst mot väljarna, säger Hannes Hervieu, Centerstudenterna.

– De kan inte skylla ifrån sig längre. Vi har ökade klyftor och försämrade skolresultat. Det är dags för en förändring. Om de är några som ska vara spända inför valet är det den andra kanten, säger Stefan Löfven till Aftonbladets Pär Karlsson, på väg in till debatten.

Vänsterpartiet behövs om den rödgröna sidan ska bli större än alliansen, säger Lena Mellin. Det är därför Jonas Sjöstedt fick vara med och träffa Stefan Löfven och Åsa Romson inför dagens debatt, tror hon.

– Jag ska prata landsbygdspolitik, invandringspolitik och föräldraförsäkring, säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Han är inte påverkad av att flera politiker från partiet har fått avgå de senaste dagarna, utan ser fram emot fler debatter och valmöten innan söndag.

– Han är sitt vanliga gamla zonkade jag, säger Daniel Swedin.

Hannes Hervieu från Centerstudenterna tror att det är ett taktiskt misstag av Åkesson att vilja prata landsbygdspolitik.

– Han kommer attackeras från två håll, av Sjöstedt och Lööf, säger han.

Sverigedemokraternas väljare påverkas inte av tv-debatter, tror Lena Mellin.

– De har bestämt sig för länge sen, det är en trögrörlig väljarkår, säger hon.