"Varför är ni så sura när det går bra för Sverige?"

1 av 5
NYHETER

Väljarna tycker att jobbfrågan är valets viktigaste.

Men kvällens jobbdiskussion blev lugnare än jämställdhetsdebatten.

– Ni har misslyckats i åtta år och nu ska ni fortsätta likadant, sa Jonas Sjöstedt med riktning regeringen.

Åsa Romson tog till en folklig filmreferens för att förklara sin syn på alliansregeringens politik.

– Göta Kanal 3 hade ingen story. Nu sker även jobbpolitiken likadant, på repetition, säger hon.

Fredrik Reinfeldt kontrade med att plocka fram en dagsfärsk valaffisch, som alliansledarna satte upp i centrala Stockholm tidigare i dag.

– 430 000 fler är i jobb nu än när vi tillträde. Vi har skapat 100 000 jobb det senaste året. Stäng inte ner jobbmotorn, säger han.

Stefan Löfven imponerades inte av rekvisitan.

– Arbetslösheten är högre än när du tillträdde, det åker ni runt och firar i Stockholm city. Ni säger att det ska göras paus med skattesänkningar, istället kommer ingenting, säger han.

Snabbt kom den ekonomiska krisen på tal från Göran Hägglund.

– Vi bor i en del av världen som gått genom den värsta ekonomiska krisen sen 30-talet. På vänstersidan har men inget sett, inget hört, ingenting märkt. Inget land har gått skadelösa genom detta. Sverige är ett lysande undantag. Varför är ni så sura när det går bra för Sverige?

Programledarna försökte släppa in Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Det gick knappt.

– Jobben är låtsasjobb, subventionerad sysselsättning. Ni har slutat prata om att arbetslösheten är högre i dag, men den är högre nu än när ni utmanade Göran Persson för åtta år sen. Vi har ökat befolkningen mer än dubbelt så mycket än ni skapat arbete, säger Jimmie Åkesson.

Jan Björklund lyfte även han finanskrisens härjningar i jobbpolitiken.

– Vi har sänkt skatten och byggt ut den gemensamma välfärden. Det har gått er förbi att världen gått genom en djup finanskris. Vi är inte färdiga, inte nöjda, men var åtminstone glada när det går så bra för Sverige.

Men Jonas Sjöstedt var inte glad eller nöjd.

– Det finns inga pengar alls till Sverigebygget. Det är helt tomt, svarade han när Fredrik Reinfeldt lyfte fram regeringens satsning på bostäder och höghastighetståg och dess jobbskapande effekter.

ARTIKELN HANDLAR OM