Nya upptäckten: Jättedinosaurien en supersimmare

Foto: AP
VATTENVÄRSTING Nya skelettfynd i Marocko visar på att Spinosaurus aegyptiacusn - här i en modell i Japan - tillbringade större delen av sitt liv i vatten.
NYHETER

Spinosaurus är det största ­rovdjur som gått på jorden.

Nu visar det sig att monster­ödlan i själva verket helst simmade.

Nya fynd kan nu tvinga forskare att ändra uppfattning om rekord­ödlan Spinosaurus aegyptiacusn.

Att dinosaurien funnits har man vetat om sedan början av 1900-­talet, men de benfynd som gjordes då förstördes under andra världskriget.

God flytkraft

Nu har ett nytt skelett, som ­hittats i Marocko, visat att ödlan inte var landlevande utan sannolikt helst plaskade runt i vatten. Dess benstomme var mycket tät, vilket gav djuret god flytkraft. Skelettets uppbyggnad tyder också på att Spinosaurus simmade mycket bra. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Science.

- Sammantaget talar de här egenskaperna starkt för att Spinosaurus var den första dinosaurien som tillbringade betydande tid i vatten, säger Nizar Ibrahim, ­paleontolog vid University of ­Chicago, till AP.

Större än T-rex

I sitt liv i vatten stod Spinosaurus verkligen ut. Forskarna tror att den kan ha byggt bon på land, men att det var i vattnet den trivdes - ja, som en fisk. Den tros ha levt på hajar, enorma fiskar och jätte­krokodiler.

Spinosaurus levde för 95 miljoner år sedan, blev 15 meter lång och vägde sju ton - alltså större än Tyrannosaurus rex.

Sammandrag ur studien emiaquatic adaptations in a giant predatory dinosaur, från tidskriften Sciene.