Schenker slutar leverera till Rinkeby

1 av 2 | Foto: TT
De som drabbas av stoppet är både privatpersoner och företag i Rinkeby som väntar på exempelvis leveranser av livsmedel, byggmaterial och paket från exempelvis näthandel.
NYHETER

Två Schenker-chaufförer har hotats och en misshandlats grovt i Rinkeby

Nu stoppar transportbolaget tills vidare alla leveranser till adresser i området.

– Det har blivit en så hotfull situation där, säger Pierre Olsson, press- och informationschef vid DB Schenker till Aftonbladet.

Transportbolaget DB Schenker har nu utlöst Force Majeure.

Anledningen beror på att de inte längre kan garantera säkerheten för personalen.

Sedan en vecka tillbaka har två incidenter inträffat när chaufförer levererat varor i området.

– I torsdags förra veckan blev en av våra chaufförer överfallen och misshandlad i samband med ett stöldförsök. Det var grov misshandel och chauffören hamnade på sjukhus, säger Pierre Olsson, press- och informationschef vid Schenker.

"Blev omringad"

Den chauffören är fortfarande sjukskriven och händelsen är polisanmäld.
I måndags inträffade nästa händelse. 

– Chauffören och bilen blev omringad och när han tog sig därifrån kastade de sten efter honom.

När det var dags att leverera varor i tisdags var det ingen chaufför som ville köra till Rinkeby. I onsdags körde budbolaget ut livsviktig gods som mediciner med hjälp av Securitas och civilklädd polis. Men situationen blev då åter hotfull efter att de civila poliserna upptäckts. Vid leveranserna i går ville säkerhetspersonalen från Securitas inte följa med men hänsyn till arbetsmiljöskäl.

– Så då fick vi inte ens ut mediciner, säger Pierre Olsson.

Får polishjälp

De som drabbas av stoppet är både privatpersoner och företag i Rinkeby som väntar på exempelvis leveranser av livsmedel, byggmaterial och paket från exempelvis näthandel. Privatpersoner som väntar på paket hänvisas till närliggande utlämningsställen. Större gods går att hämta vid Schenkers terminal i Lunda.

Under dagen har Schenker kunnat leverera varor till Rinkeby med hjälp av polisen.

– Så länge det här problemet kvarstår kommer vi att vara behjälpliga så att leveranserna kan fortgå. Vi har samarbete med stadsdelen så att de kan få fram medborgarvärdar som kan vara på plats och skapa trygghet. Och på sikt är vår ambition att gripa de som ligger bakom det rånet som var förra veckan, säger Mats Eriksson, informationsansvarig på Västerortspolisen till Aftonbladet.

Han berättar att även polisen utsätts för stenkastning när de är på plats i Rinkeby.

– På sikt är tanken att området ska förstärkas med fler poliser över tid. Det kommer så småningom men inte i nuläget. Vi har förstärkningar under hösten och tanken är att vi på sikt ska skapa lugnare och tryggare område för de som bor och verkar där, säger Mats Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM