”Vi har hackat alla riksdagspartierna”

1 av 2 | Foto: Skärmdump från en påstådd mejlinkorg tillhörande en centerpolitiker.
NYHETER

I ett anonymt mejl påstår "dödshackarna" att de gjort dataintrång hos samtliga riksdagspartier.

Som bevis har hackarna skickat med skärmdumpar från mejlboxar och intranät.

– Det kan röra sig om ett intrång men det kan också vara fejkat, säger Robert Jonsson, it-expert på myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

"Dödshackarna" skickade i går kväll ut ett anonymt mejl till flera tidningsredaktioner, bland annat Aftonbladet, där de berättar vad de gjort. Mejlet har inledningen: "Glad valvaka önskar  dödshackarna :-) " och i det finns en lång lista på mejladresser som hackarna skriver att ”man haft stor användning av”.

Man skickar även med skärmdumpar som uppges visa källkoden för Moderaternas datasystem och Vänsterpartiets intranät.

– Vi har inga indikationer på att något av våra system ska vara utsatta, men vi undersöker vad den här bilden kan föreställa, säger Oscar Karlflo, presskontakt på Moderaterna.

Säpo informerades

Riksdagen informerade i går kväll alla riksdagspartier om en ”it-incident”.

– Vi har fått information som vi har förmedlat till samtliga riksdagspartier, det gjorde jag vid femtiden i går kväll, säger John Arentoft, riksdagens säkerhetschef.

Han känner inte till om riksdagen tagit emot samma mejl som skickats till tidningsredaktionerna.

– Jag har inte sett det i alla fall. Jag vill inte gå in på hur vi fått den här informationen, säger John Arentoft.

Även Säpo och Rikskrim informerades.

– Vi har informerat Säkerhetspolisen och rådgjort med dem. Men det är partierna som får polisanmäla om de misstänker att de blivit utsatta för något brott, säger John Arentoft.

– Vi känner till ärendet men vi har ingen utredning. Vi har inte fått någon polisanmälan, skulle det komma en anmälan skulle vår it-brottsavdelning få sköta det, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Rikskriminalpolisen.

Svårbedömt

Robert Jonsson på Cert-se, en nationell funktion för IT-säkerhet vid myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att det är jättesvårt att uttala sig om hur pass allvarligt intrång det rör sig om eller om det är ett intrång över huvud taget.

– Så nära inpå valet är nog risken stor att det bara är någon som försöker skapa uppmärksamhet, men det kan naturligtvis vara ett intrång. Hade jag arbetat hos de drabbade skulle jag naturligtvis omedelbart kolla upp det, säger han till Aftonbladet.

"Vi ska undersöka saken"

Riksdagens it-system är inte drabbat, utan det är partiernas egna system som eventuellt har hackats.

Centerpartiets pressavdelning reagerade med bestörtning på uppgifterna på fredagsmorgonen.

– Vi ska undersöka saken och återkommer så fort vi kan, säger Ingrid Hedenvind Brask, presschef på Centerpartiet till dn.se.

• Texten uppdateras fortlöpande

ARTIKELN HANDLAR OM