CIA: Betydligt fler IS-krigare

1 av 12 | Foto: AFP
Isis-män i Samarra i norra Irak. Sedan de tog kontroll över de stora landområdena i norra Irak och Syrien kallar de sig IS, Islamiska staten.
NYHETER

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har 20 000–31 500 stridande i Syrien och Irak, skriver amerikanska CIA i en ny bedömning. Tidigare har underrättelsetjänsten räknat med cirka 10 000 IS-krigare.

Kring 2 000 av IS stridande har rest dit från västländer för att delta i kampen, uppger en källa. Ledande amerikanska företrädare har varnat för att de kan återvända till Europa eller USA och utföra terrorattacker.

Därför blir de fler

Enligt CIA-talesmannen Ryan Trapani kan ökningen av antalet IS-krigare delvis förklaras med att gruppen varit segerrik i strider och utropat ett kalifat – en statsbildning – i delar av Irak och Syrien. Områdena som gruppen erövrat med brutala metoder och nu kontrollerar är sammanlagt ungefär lika stora som Belgien.

En bred koalition

CIA:s nya bedömning blev offentlig sedan USA:s president Barack Obama dagen innan sagt att IS ska "förgöras". Flygangrepp i Syrien, fler attacker i Irak och utökat stöd för irakiska regeringsstyrkor och kurdiska styrkor, ingår i presidentens strategi, som också innefattar en "bred koalition" av stöd från allierade länder i området och på andra håll.

Obama, som är hårt pressad av vikande opinionssiffror på hemmaplan, har däremot uteslutit att USA går in med markstyrkor.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM