”Jag vet inte varför jag inte sa ifrån”

SD-politikern Ibb Malmgren om rasistiska smygfilmningen

1 av 2
NYHETER

Under fredagen avslöjade Aftonbladet hur ett tv-team från Sverigedemokraternas tv-kanal smygfilmar invandrare och kallar dem ”neger” och ”somaliakärringar”.

Förutom partiets toppnamn Hans-Olof Andersson i Lund är även Ibb Malmgren, styrelseledamot i SD Syd och kommunpolitiker i Höör i bilen.

– "Det hade inte varit bra att ha Expo där", säger han i filmen.

Ibb Malmgren sitter i kommunfullmäktige i Höör. Han är också styrelseledamot i SD:s distriktsstyrelse i Skåne. Han har tidigare varit i blåsväder när Expo anklagade honom för att ha skrivit på nazistiska sajter, någonting Malmgren förnekar.

Det aktuella klippet ingår i bakgrundsmaterial som filmades 2010. Hans-Olof Andersson och Ibb Malmgren ingick då i redaktionen för SD-TV. Tillsammans med en numera ute­sluten Sverigedemokrat åker de runt i en förort till Göteborg och smygfilmar mörkhyade personer.

Det framgår av inspelningarna att syftet är att ställa invandrare mot ”de glömda svenskarna” som i reportaget ska illustreras av personer i rullstol och med rullatorer.

När två svarta kvinnor undrar varför de filmas hörs Ibb Malmgren säga:

– Vi är från universitetet, det är ett slags medieprojekt kan man säga.

När Aftonbladet kontaktar Malmgren säger han att han är och vandrar på Skåneleden och att hans telefon är trasig. Intervjun gjordes därför via sms och mejl.

Varför ljög du och sa att ni är från universitet?

– För att jag i många fall upplevde situationen som hotfull när vi var ute och filmade. Jag upplevde att det i detta läget var förknippat med en påfallande fara för min person, och valde då att säga att vi hade ett annat syfte än vårt egentliga.

På videon hörs du säga ”de har ingen vit särk”, varför vill du filma någon med vit särk?

– Helt enkelt för att det ger ett mångkulturellt intryck, vilket enligt vad jag minns var vad vi eftersökte i videon.

Varför hoppades du att Expo inte skulle höra vad du sa, som du säger på flmen?

– Jag är inte säker på att jag har sagt något sådant. Det var nu fyra år sedan så jag får reservera mig för eventuella felsägningar. I vilket fall som så vet jag inte. Men så här i efterhand skulle jag nog kunna attribuera det hela till det faktum att EXPO förmodligen hade hängt ut mig som japan-hatare och rasist, ifall de fått mig att säga "jag gillar inte sushi" på film.

Tycker du att det är förenligt med det politiska uppdraget att smygfilma människor på stan?

– Det beror sig väl på omständigheterna.

I det aktuella fallet så tycker jag absolut det var det. Vi hängde ju inte precis ut någon enskild person eller något i den stilen, utan syftet var ju att skaffa korta inklipp till den större produktion som vi just då arbetade med. Det finns mängder med journalister som ”smygfilmar” människor ute på stan såväl som i privata sammanhang, och det är i min mening inte något som är oförenligt med politiska uppdrag.

Det pratas om ”negrer” och ”somaliakärringar” i filmen, varför sa varken du eller någon annan ifrån?

– Jag vet faktiskt inte varför jag inte sa ifrån. Så här i efterhand så önskar jag att jag hade gjort det. Det är inte ord jag använder mig av och det är inte ord jag skulle rekommendera andra att använda sig av.

Du är nummer fyra på listan i Höör och sitter i SD Syd styrelse, hur påverkar det din fortsatta politiska karriär?

– Det är upp till våra väljare och mina kollegor i partiet att avgöra det. För mig påverkar det ingenting.

Martin Kinnunen, SD:s presschef, säger att inte visste om att Ibb Malmgren var i bilen.

– Det är en nyhet för oss. Vi måste titta närmare på det. Vi måste prata med honom.

Vem det är som säger ”neger” och ”somaliakärringar”, vet Kinnunen och partiet inte.

– Jag blir upprörd när jag hör det här. Det är inte så vi ska prata om i partiet, oavsett sammanhang.

Däremot blir det inga konsekvenser för Lundatoppen Hans-Olof Andersson.

– Vi har pratat med honom. Och han har inte gjort fel, han har inte sagt några konstigheter. Partiet har inte gjort några fel i avseendet att vi inte har publicerat det här, säger Martin Kinnunen.