Svarade kaxigt - då började de skratta

Jonas Sjöstedt skämtade om sina ministerchanser

NYHETER

Jonas Sjöstedt krävde Reinfeldt på svar: Avgår han om M förlorar valet? Men statsministern kontrade blixtsnabbt:

– Kan du ge besked ikväll: är du minister om ni vinner valet?

Replikväxlingen fick alla i SVT-studion att skratta.

I kväll gör partiledarna upp i SVT - i den sista direktsända partiledardebatten.

Det tredje ämnet var jobben.

– Vi har skapat 100 000 jobb bara de sista året, inledde Fredrik Reinfeldt.

M-ledaren fortsatte:

– Vi har inget gemensamt förslag från de rödgröna, socialdemokraterna föreslår att öka skatterna på företagen, det blir dyrare, du får 80 000 färre jobb. De vill bygga ut bidragsstystemen.

Löfven till motattack

S-ledaren Stefan Löfven gick till snabb motattack.

– Det måste vara flera ingredienser i en jobbstrategi. Investera i järnvägar och bostäder. Det ger oss jobb här och nu. Det stärker Sverige. När vi har så hög ungdomsarbetslöshet, då ska vi säga till de som kan: vi vill lyfta in er på traineejobb.

Reinfeldt replikerade:

– Hur kom ni på att det skulle vara 12 månader temporära utbildningar? Detta är inte arbete. Folk vet när de har ett jobb. Det är en varaktig sysselsättning, inte hundraprocentig subvention.

"Satsar på Sverige"

– Vi har aktiveringsåtgärder redan idag. Vi har gjort om vad vi satsar på i Sverige, vi har mindre transfereringar, statsskulder, hur kom de 340 000 jobben till, jo genom investeringar.

En märkbart irriterad Löfven attackerade M-ledaren.

– Vi måste mäta i hur många skull kunna fått arbete. arbetslösheten är högre nu, över åtta procent. Därför måste vi göra både och. Vad är så finurligt med Fas 3?

Arg Björklund

Jan Björklund menade att jobb skapas av framgångsrika företag - men att de rödgröna motarbetar just de företagen.

– När de blir riktigt framgångsrika så blir ni avundsjuka, ni vill kasta ut dem ur Sverige. Ni jagade ut Ingvar Kamprad ur landet. Nu vill ni återinföra de här skatterna på nytt som drev folk ur landet. Om Kamprad lämnar Sverige blir vi lite mer jämlika när vi blir fattigare, sa han.

Lööf och Löfven i nytt bråk

Annie Lööf valde att återigen berätta om Viktor som hon tagit upp i andra debatter.

– Han har nu ett varaktigt jobb, hade cancer innan, han ringde mig och bad mig fråga dig Löfven. Varför ska jag placeras i AMS-åtgärd. Du mumlade om fas 3, åtgärder. Viktor bad mig ställa frågan igen, varför ska jag bli av med mitt riktiga jobb?

Då attackerade Löfven direkt:

– Självklart är han där, på ett jobb som passar honom bra, då ska han vara där i fortsättningen också. Det finns flera åtgärder för människor som arbetar ska få vara kvar. Vi tänker inte ta folk från arbete, vi ska sätta dem i arbete.

"Pojken med guldbyxorna"

MP-ledaren Gustav Fridolin gav sig in i debatten och sa att det finns ett Sverige utanför innerstäderna.

– Vilka investeringar gör att jobb växer fram? Rotavdraget stannar vid de som äger bostad. Vi har förorter som behöver rustas upp, varför får inte hyresgäster använda rotavdraget för att rusta upp sina och andras bostäder.

Jan Björklund atteckerade direkt:

– Fridolin har talat i 40 minuter och lovat ut 40 miljarder, men vänta bara det är 90 minuter kvar. Du har en oändlig kassakista, Gustav Fridolin, du är politikens pojken med guldbyxorna.

Sjöstedt skämtade

Göra Hägglund gav sig på Jonas Sjöstedt och menade att V:s politik skulle ge färre jobb - men V-ledaren kontrade snabbt:

– Det blir inget armageddon om vi vinner valet. Det kan jag lova. Vi vill använda pengarna, alla som vill ha utbildning ska ha det. Vi har brist på yrkesfolk i massvis med yrken. Ni vill fortsätta som förut, som förut, som förut.

Sjöstedt valde även att attackera Reinfeldt: 

– Du går mot ditt livs valnederlag. Moderat väljare kommer vara borta på söndag. Jag vill ha besked av dig: kommer du avgå som partiledare om du gör ett nederlag.

M-ledaren svarade:

– Tror du att de vill ha den här typen av politiker som du väljer att vara? Kan du ge besked ikväll: är du minister om ni vinner valet?

Sjöstedt:

– Det får vi se... då, sa V-ledaren och replikväxlingen fick publiken att skratta.