Valde, 2, försvunnen – enorm sökinsats pågår

1 av 4
NYHETER

Vikmanshyttan/Stockholm. Tvåårige Valde Laurila är sedan 16-tiden igår försvunnen i Vikmanshyttan i Dalarna.

Upp mot tusen personer har sökt efter honom i natt och sökningarna fortsätter under morgonen.

– Hela byn hjälper till, alla som klarar av att vara ute och leta, säger Valdes pappa Matias Laurila.

Pojken försvann från sin farmors bostad vid fyratiden på fredagseftermiddagen. Pojken var då ensam hemma med farmorns sambo, medan Valdes bror åkt med farmorn till vårdcentralen i Hedemora.

– Sen går farmors sambo på toaletten och hör hur dörren öppnas. Tre minuter senare är Valde borta, säger Matias Laurila.

Sambon börjar genast söka och Valdes farmor åker hem från Hedemora.

Fyra grader i natt

I natt har polisen och upp emot 1000 frivilliga sökt efter pojken med Missing people, men utan något resultat.

– Det var ner mot fyra plus i natt. Vi måste hitta killen nu så fort det bara går, säger Kenneth Söderlund vid Missing People.

Organisationen har en ny samling vid sjutiden på morgonen.

– Vi har inte hittat något som går att koppla till grabben. Nu klockan sju byter vi ut sambandscentralen, de som jobbat i natt får åka hem och vila, säger Kenneth Söderlund.

Han berättar att alla som vill hjälpa till i sökandet efter Valde kan ansluta när som helst under morgonen och förmiddagen.

Aftonbladets reporter på plats, Staffan Dickson, säger att det vid 08-tiden under morgonen är mindre pådrag ute i skogen än vad det varit under natten.

Missing people har en grupp med fyrhjulingsförare som ska söka längs skogsstigar under förmiddagen. Även polisen fortsätta att leta, en polishelikopter har begärts in från Stockholm.

– Vi kommer fortsätta med fullt sökpådrag, säger Jessica Åkerström, vakthavande befäl vid Dalapolisen.

Sökte med värmekamera

Huset som Valde försvann i från ligger intill ett skogsområde och under en timme i går eftermiddag sökte de anhöriga själva innan man kontaktade polisen.

– Jag stämplade ut tidigare från jobbet för att kunna leta. Nu kommer det folk hela tiden från Hedemora för att hjälpa till, säger Matias Laurila.

Skogsområdet bakom farmoderns och sambons var under natten mot lördagen avspärrat så att polisen kunde söka av med värmekamera. Avspärrningarna hävdes efter ett par timmar.

Under natten sökte man också kring sjön Gåran som ligger i närheten.

Aftonbladets reporter Staffan Dickson rapporterade från Vikmanshyttan att det under natten har synts bilar på alla vägar och ficklampor har setts i mörkret överallt.

Ber allmänheten om hjälp

Polisen söker med stora resurser efter pojken.

– Vi är minst ett tiotal patruller här, har helikopter i luften och hundförare ute. Vi fortsätter förutsättningslöst att söka hela natten och vårt fokus är att hitta honom vid liv. Engagemanget från allmänheten är helt otroligt, säger Alex Maripuu, insatschef för polisen.

Polisen ber folk som gjort iakttagelser att höra av sig.

– Han var när han försvann klädd i jeans, gul tröja och röda skor. Han är cirka en meter lång och har ljust hår. Alla iakttagelser är av intresse, säger Göran Lekander.

Många vill hjälpa

Samtidigt som många anlände till Vikmanshyttan från Hedemora för att hjälpa till, så har människor hela tiden hört av av sig till polisen och vill hjälpa till i sökarbetet.

– Många hör av sig och vill hjälpa till. Har man lokalkännedom säger vi att man kan bege sig till skolan där polis finns. Har man inte lokalkännedom ber vi att man kontaktar Missing People, säger Göran Lekander.

En polis på plats i Vikmanshyttan berättar för Aftonbladets reporter att man under gårdagskvällen delade in de frivilliga i grupper om tio till femton personer.

– Nu är vi på grupp åttio, så det är mellan 800 och 1 000 personer.

Missing People kommer under natten att hjälpa till och söka efter Valde under natten mot lördag.

– Det är väldigt mycket folk, ungefär 800 ute redan nu. Det är många här och hjälper till, säger Birgitta Jonsson, operativ chef för Missing Peoples insats i Vikmanshyttan.

Organisationen kommer även att lägga ut information om insatsen på sin Facebooksida.

Polisen misstänker i nuläget inget brott i samband med försvinnandet.

Personer som gjort iakttagelser uppmanas kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Texten uppdateras

FAKTA

Detta har hänt:

Fredag 12 september, tvååriga Valde är hos sin farmor och hennes sambo i huset i Vikmanshyttan.

Runt 16-tiden: Farmoderns sambo går på toaletten och hör hur dörren öppnas. Tre minuter senare är Valde borta. När han försvann var han klädd i jeans, gul tröja och röda skor.

17.15: Efter att familjen själva försökt leta efter pojken larmar man polis.

18.00: Första patrullerna på plats och de börjar med att söka igenom bostaden ordentligt och näromgivningen. Flera polispatruller och hundförare kommer till Vikmanshyttan.

21.30: Polisens helikopter är på plats.

01.00: Organisationen Missing People anordnar skallgång. Upp emot tusen frivilliga hjälper till i letandet efter Valde.

07.00: Missing People samlar till ny skallgång.

ARTIKELN HANDLAR OM