Lena Mellin analyserar slutdebatten

NYHETER

Slutdebatten blev en tvåtimmars kamp om väljarnas förtroende.

– Hårddisken är fylld. Det var bitvis ganska tufft men lugnade ner sig framåt slutet, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin i Aftonbladets eftersnack.

Hur skötte sig Löfven respektive Reinfeldt?

– Jag tycker Stefan Löfven var bättre än vad han brukar vara i de här partiledardebatterna. Han höll sig lugn och till frågorna.

– Reinfeldt är team-leadern som står lite bakom och rycker in när de andra inte sköter sig riktigt. Jag tycker inte att han tog tillräckligt plats.

Vem vann?

– Utifrån deras utgångspunkter tappade Reinfeldt eftersom han var så tyst.

Vilka var de hetaste ämnena?

– Det hettade till under kärnkraften, jämställdheten och försvaret.

Hur var Annie Lööfs insats?

– Hon gjorde mycket bra i från sig. Hon tog mycket plats och tog alla frågor så fort hon fick möjlighet. Hon armbågade sig fram och det gjorde hon bra.

Hägglund?

– Han har fått en roll att vara en uttolkare av Alliansens politik, att förklara hur det ligger till egentligen. Det är en otacksam roll eftersom han inte får förklara den egna politiken.

Jimmie Åkesson?

– I dag var han mer närvarande än vad han har varit i tidigare debatter. På det sättet klarar han sig bättre. Men jag vill inte påstå att de andra gjorde vågen över hans argumentation.

Vilka andra stack ut?

– Jonas Sjöstedt och Annie Lööf. De är ofta ganska roliga, båda är engagerade och har väldigt olika åsikter. Det sprakar mellan dem.

Hur viktig är en sådan här slutdebatt?

– Förr var den jätteviktig, i stort sett den enda man kunde titta på. I årets valrörelse var det fem stycken. För de som vill attrahera fler kan det här på marginalen vara betydelsefullt.