Nya strider i östra Ukraina

Foto: AFP
NYHETER

Explosioner hörs kring den strategiskt viktiga flygplatsen i Donetsk, rapporterar Reuters.

Den vapenvila som inleddes för över en vecka sedan i östra Ukraina framstår som allt bräckligare.

– Vi är fortfarande i krig och angriparen är Ryssland, säger Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

Under lördagsförmiddagen hördes explosioner och artillerield från området runt staden Donetsks flygplats i östra Ukraina.

Samtidigt riktade Ukrainas premiärminister anklagelser mot den ryske presidenten Vladimir Putin om att han försöker förstöra Ukraina.

– Vi är fortfarande i krig och angriparen är Ryssland. Putin vill ha ännu en frusen konflikt, sa Arsenij Jatsenjuk i ett tal vid en konferens i Kiev på lördagen.

Flera döda under senaste dygnet

Andrej Lysenko, talesman för den ukrainska militären bekräftade tidigare i dag att en soldat och 12 proryska separatister dödats under det senaste dygnet, men han ville inte säga var, uppger Reuters.

Ukrainska regeringstrupper har kontrollen över Donetsks flygplats, men resten av staden kontrolleras av proryska separatister.

Putin kommer inte nöja sig med bara Krim, som annekterades av Ryssland i mars, menade Jatsenjuk när han talade vid kongressen.

– Hans mål är att ta hela Ukraina. Ryssland är ett hot mot den globala ordningen och hela Europas säkerhet, säger han enligt Reuters.

Skickar humanitär hjälp

Samtidigt som det rapporterades om strider från Donetsk så nådde de första bilarna från en ny rysk hjälpkonvoj fram till Luganskprovinsen.

Det är den andra ryska konvojen som kunnat ta sig in i Ukraina utan större problem, men inte heller denna gång har Ryssland fått Kievs godkännande.

På det globala planet fortsätter EU att skärpa sanktionerna mot Ryssland, samtidigt som Ryssland stänger ute importerad mat från både EU och USA.

Mer än 3 000 personer rapporteras ha dött sedan striderna inleddes.