Georgien kan starta utredning

1 av 4
NYHETER

Aftonbladets avslöjanden om Bildts tidigare pr-byrå Kreabs kontrakt med georgiska regeringen har toppat nyheterna i Georgien senaste dagarna.

– Det kommer troligen leda till en utredning av förre presidenten och hans Bildt-kontakter, säger Dimitri Tikaradze, chef för georgiska nyhetsbyrån Pirweli.

För två år sedan avslöjade Aftonbladet att Bildt 2006 var involverad i att värva georgiska regeringen som kund åt moderatknutna pr-byrån Kreab. Uppdraget var bland annat att "berätta Georgiens historia på ett bra sätt" i media.

Under senaste veckan har Aftonbladet avslöjat tidigare topphemligstämplade dokument som visar att Kreab fakturerat Georgien 18 miljoner kronor mellan 2006 och 2007.

Georgi Chaindrava, ex-minister i förre president Micheil Saakasjvilis regering som kontrakterats av Kreab, anklagade i samband med att dokumenten offentliggjorts Bildt för korruption.

Samtidigt uppgav svenske ex-ambassadören Hans Gunnar Adén för Aftonbladet att han blivit "åthutad" av Bildts statssekreterare, som tydliggjorde att Bildt var missnöjd med hans rapporteringar om presidentens misstänkta valfusk 2008. Efter detta förlängdes inte Adéns förordnande i landet.

”Enormt här”

I går avslöjade Aftonbladet nya dokument som visar att en av utrikesminister Carl Bildts närmaste medarbetare och följeslagare sedan 1970-talet, ambassadören Olof Ehrenkrona, enligt Kreabs kontrakt november 2006 var med i byråns Georgienteam. Teamets uppdrag under första månaden var "underrättelsearbete".

Kontraktet löpte till januari 2008, och enligt nuvarande georgiska regeringen tyder inget på att Ehrenkrona hoppat av Kreabprojektet då han i december 2006 anställdes av UD, något Ehrenkrona själv dock försäkrar.

Avslöjandena har knappt tagits upp av andra media i Sverige. Internationellt har de dock väckt större uppmärksamhet. Bara i Danmark har den rapporterats om av  tv-kanaler och tidningar.

I Georgien är nyheten stor, enligt Dimitri Tikaradze, chef för ett av landets största oberoende nyhetsbyråer, Pirweli.

– Det är enormt här. Alla stora tv-bolag och tidningar har rapporterat om det här de senaste dagarna. Alla pratar om det, säger han och fortsätter:

Troligen utredning

– Det har ryktats om Bildts byrås kontakter med Saakasjviliregeringen under åratal, och flera har ifrågasatt varför Bildt öppet haft så täta kontakter med regimen. När de här dokumenten nu blivit offentliga är det uppenbart att Kreab varit djupt involverat i regimen.

Tikaradze uppger även att Aftonbladets intervju med ex-ambassadören Hans Gunnar Adén gjort att många övertygats om Bildts roll.

Han tar upp att ex-president Saakasjvili nu står åtalad för flera brott under regimtiden.

– Det kommer säkerligen bli en ny utredning om den förra regeringens kontakter med Bildt och Kreab, och om vart pengarna egentligen gick.

Ex-minister Chaindrava hoppade 2008 av regeringen Saakasjvili och jobbar nu emot den. Sedan han gått i opposition har Saakasjvilis säkerhetschef anklagat honom och fyra andra motståndare för att vara organiserade brottslingar kopplade till maffian.

”Allvarliga uppgifter”

Det är något Carl Bildt använt som argument för att vifta bort Aftonbladets frågor.

– Inte ens Saakasjviliregeringen kunde komma fram med några bevis om det, så då är det svårt att tro att det ligger något i anklagelserna. Det är ett klassiskt sätt att undvika kritik på. Men även om det vore så att Chaindrava vore brottsling, ger det inga svar om dokumenten som bevisar Bildts närmaste mans och Bilds pr-byrås kontakter med regimen.

Om att nyheten inte uppmärksammats stort i Sverige säger Tikaradze:

– Det är verkligen konstigt. Det här är allvarliga uppgifter. Väldigt märkligt om man inte vill utreda det här även i Sverige.