Lena Mellin: Inte lika van debattör

NYHETER

Ett dygn innan vallokalerna stänger möttes Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i en sista duell.

– Det man märker är att Löfven inte är en lika van debattör som Fredrik Reinfeldt. I debatterna har han varit väldigt bra för det mesta. Det har varit svårt att slå honom på fingrarna, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin, i Aftonbladets eftersnack.

Vad tyckte du om duellen?

– Ordet duell var fel ord. Det var mer tittarnas frågor till statsministerkandidaterna.

Gjorde någon bättre eller sämre ifrån sig?

– Det var en ganska snäll debatt. Fredrik Reinfeldt förvånade kanske lite med att säga saker som "jag är helt överens med Stefan Löfven på den här punkten". Det hettade ju aldrig till.

Har alternativen blivit tydligare i svensk politik efter alla debatter?

– De fick en del frågor på områden de inte har behandlat tidigare, till exempel dataspel. Där kan jag säga att alternativen kanske inte var glasklara.

Är det något som har överraskat i denna valrörelse?

– Sakfrågorna har varit frånvarande. Det har handlat himla mycket om vem som ska vinna och hur en eventuell rödgrön regering ska se ut. Det har gjort valrörelsen lite tråkigare. Vi får se om det får effekt på valdeltagandet eller inte. Jag skulle nästan tro det.

I morgon fortsätter kampanjerna. Spelar det någon roll nu eller har väljarna bestämt sig?

– Över tio procent bestämmer sig på själva valdagen, säger de i alla fall när de blir tillfrågade. Det kan spela roll. Dessutom är det ingen som vågar lämna fältet fritt för motståndarna.