"Brittisk hjälparbetare avrättad av IS"

Brodern: ”Han var och är älskad av hela familjen och kommer att saknas något fruktansvärt”

1 av 2
NYHETER

Terrorsekten IS har publicerat en video som sägs visa avrättningen av britten David Haines, 44, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Haines kidnappades i Syrien i början av 2013 när han arbetade för en hjälporganisation.

”Mordet på David Haines är en rent ondskefull handling. Vi ska göra allt i vår makt för att jaga fatt på de här mördarna och ställa dem inför rätta”, skriver den brittiska premiärministern David Cameron på Twitter.

Videon släpptes sent på lördagskvällen, svensk tid, och sägs visa avrättningen av David Haines.

Haines sitter på knä i ett ökenlandskap, bredvid honom står en svartklädd bödel.

Haines säger sitt namn och förklarar att avrättningen är en hämnd för att Storbritannien har slutit en koalition med USA mot Islamiska staten.

– Jag vill berätta att jag håller dig, David Cameron, ansvarig för min avrättning, säger han.

Far till två barn

Sedan tar bödeln upp en kniv och skär halsen av Haines. Likt de tidigare avrättningsfilmerna IS publicerat talar bödeln engelska med brittisk accent. Bilden är däremot beskuren så hans ansikte inte filmas.

I slutet av videon hålls ännu en brittisk gisslan upp.

– Om du, Cameron, fortsätter strida mot Islamiska staten kommer du, likt Obama, ha ditt folks blod på dina händer, säger han.

Tvåbarnspappan David Haines kidnappades i början av 2013 i Syrien där han arbetade för en hjälporganisation. Han hade då varit i landet i tre dagar. Enligt tidningen Guardian har han tidigare arbetat som hjälparbetare i 16 år, bland annat i forna Jugoslavien, Libyen och Sydsudan.

Storbritanniens utrikesministerium arbetar med att undersöka om videon är äkta. "Om så är fallet är det ännu ett fruktansvärt mord. Vi erbjuder familjen all hjälp som är möjlig." skriver man i ett uttalande, rapporterar Sky News.

Familjen uttalar sig

David Haines bror skrev under natten mot söndagen ett öppet brev från familjen.

– Jag heter Mike Haines och är bror till David Haines, som nyligen mördades kallblodigt. Han var och är älskad av hela familjen och kommer att saknas något fruktansvärt, säger Mike Haines i brevet.

Han berättar också om sin brors uppväxt:

– David var som vem som helst, en vanlig kille. Han föddes 1970 av föräldrar som älskade oss båda och vår uppväxt kretsade kring familjen. David och jag uppfostrades att skilja rätt från fel, även om vi som unga kanske inte alltid gjorda rätt val. David var en fin bror. Där när jag behövde honom och frånvarande när jag inte behövde honom.

Och om hans yrkesliv som hjälparbetare:

– David var livfull och entusiastisk över sin humanitära roll. Hans glädje och förväntansfullhet för jobbet han åkte för att göra i Syrien är det som jag och familjen ser som de viktigaste elementen i den här sorliga historien.

Tyskland skickar trupper

David Haines nämndes som IS nästa offer i videon där den amerikanska journalisten Steven Sotloff halshöggs, i början av september. Tidigare har även den amerikanska journalisten James Foley avrättats i en liknande video.

På lördagen meddelade Tyskland att man planerar att skicka 40 soldater till norra Irak för att utbilda kurdiska peshmerga-styrkor som slåss mot IS.