Här gick alla ihop mot S

NYHETER

Efter flera decennier med socialdemokratiskt styre i Överkalix fick oppositionen nog.

De borgerliga partierna gick ihop med Vänsterpartiet och Miljöpartiet i hopp om att bryta S-sviten.

– Det gick ju väldigt bra det där, säger Matz Flink (M).

Norrbottniska Överkalix har varit landets starkaste S-fäste och Socialdemokraterna har styrt kommunen i decennier.

– De sista 60 åren skulle jag tro att det är, så länge jag minns i alla fall, säger Matz Flink (M), ledamot i kommunfullmäktige.

Med omkring 3 500 invånare i kommunen är det inte många mandat att slåss om. Socialdemokraterna hade 18 mandat och Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet delade på de andra 13.

Under den senaste mandatperioden har de fem oppositionspartierna fått nog – och gjort gemensam sak inför valet. För ett år sen skapades alliansen "Överkalix framtid".

De ideologiska skillnaderna får inte stå i vägen, menar Flink:

– Man kan inte riktigt ha en rikspolitik i en sådan här bygd. Det handlar om kommunens överlevnad. Man får göra det bästa av det man kan, säger han.

Kampanjen gick vägen för oppositionen. Nu har den 17 mandat sammanlagt – varav Vänsterpartiet fått 8 och Centerpartiet fått 7 – och Socialdemokraterna har fått nöja sig med 14.

– De har drivit igenom saker som de kanske inte borde och fått en opposition mot sig. Det tillhör inte vanligheterna att Vänsterpartiet allierar sig med de borgerliga, säger Matz Flink.

Han ger en förklaring till varför S fått stanna vid makten så länge.

– Många av de här som röstat på Socialdemokraterna i alla år vet egentligen inte varför de röstat på dem. Deras föräldrar gjorde så. Man ska inte lasta dem för det, de kanske har varit nöjda som det har varit, säger han.