Kökaos i Göteborg

NYHETER

Trycket på vallokalen i Nordstan i centrala Göteborg har varit stort under kvällen.

De som köat har därför möjlighet att lämna sin röst efter att valundersökningarna presenterats och rösträkningen startat.

– Jag skulle kunna byta block, säger Alan Ali.

Vid 18-tiden var kön till vallokalen i Nordstan i centrala Göteborg två timmar och flera personer övervägde att strunta i att rösta eftersom väntetiden var så pass lång.

SVT Västnytt rapporterade att öppettiden skulle förlängas till 21.30.

Men uppgiften dementeras av Bill Werngren, valchef i Göteborg.

– Det rör sig om ett missförstånd. Vallokalen i Nordstan, som är en förtidsröstningslokal, har öppet till 20.00. De som står i kön då kommer att få lämna sin röst, precis som i andra vallokaler. Det handlar alltså inte om förlängd öppettid, säger han.

"Jag skulle kunna byta block"

Efter att SVT:s valundersökning presenterats var det flera personer som fortfarande inte röstat.

– Jag skulle kunna byta block. Är rödgrön, så om jag ser att exempelvis V ligger lågt så kan jag mycket väl tänka mig att rösta på dem i stället för att sänka SD, säger Alan Ali.

Även Nick Lindholm övervägar att ändra sig.

– Möjligen, jag är vänster, men håller mycket med FI. I vanliga fall skulle jag rösta på S, men jag anser också att FI är väldigt viktiga att få med i riksdagen. Om de får en procent mer, då får de fler mandat och kan påverka mer, säger han.

Lagen ger utrymme

Carl-Johan Friman, presskontakt på Valmyndigheten, säger att det – som han förstått – är förenligt med Vallagen att låta röstningen pågå längre än till 20.00.

– Som jag förstår är det så den är skriven, att om man är i lokalen ska man få lägga sin röst, säger han.

Mathias Säfsten är utredare på justitiedepartementet och expert på vallagen.

Han håller med Carl-Johan Friman.

– Ja, lagen ger det utrymmet. Det handlar inte om att rösten ska vara lagd klockan 20.00, det är ungefär som att du står i kassan på Ica - du blir ju inte utslängd för att klockan slår.

"Så få personer"

Att det skulle kunna påverka valresultatet, genom att väljare ändrar sin röst efter att valundersökningar börjat komma, tror han inte.

– Det är så få personer det rör sig om, och de undersökningar som kommit innan är så osäkra, så det kan jag inte tänka mig.

FAKTA

Så säger Vallagen 8 kap. 5 §

Väljare som finns på ett röstmottagningsställe eller på en plats som de har anvisats till intill detta när tiden för röstmottagning går ut, skall få tillfälle att rösta innan röstmottagningen avslutas.