Brittiske Alan står på tur att dö

1 av 3
Alan Henning. Bilden släpptes av brittiska myndigheter på söndagen.
NYHETER

I går släppte terrornätverket Islamiska Staten, IS, en ny video där man säger sig skära halsen av en brittisk hjälparbetare.

I den visar den svartklädde bödeln upp ytterligare en gisslan – som kan bli IS nästa offer.

Tidigare har IS släppt videor på hur man mördar två amerikanska journalister – James Foley och Steven Sotloff.

I den tredje filmen, som lades ut på nätet sent på lördagskvällen, halshuggs den brittiske hjälparbetaren David Haines.

Tidigare taxichaufför

I slutet visar bödeln upp ytterligare en gisslan. Om inte den brittiske premiärministern David Cameron omedelbart slutar stödja de kurdiska peshmerga-styrkor som slåss mot IS samt lämnar den militärallians som USA bygger upp kommer även han att halshuggas, säger bödeln.

Gisslan, som sitter på knä i ett ökenlandskap, iklädd orange dräkt, heter Alan Henning, skriver Daily Mail. Precis som David  Haines är han hjälparbetare från Storbritannien, 47 år och tidigare taxichaufför. Henning togs till fånga av IS i den syriska staden Idlib förra året men ska senare ha förts till Raqqa, ”huvudstad” i det kalifat som IS utropat.

"De är inte muslimer"

Alan Henning befann sig i Syrien för att arbeta för en muslimsk hjälporganisation, enligt brittiska medier.

Storbritanniens premiärminister David Cameron verkar dock inte vika sig för hotet.

– IS militanta är inte muslimer, de är monster, sade Cameron i ett direktsänt tal på söndagen, samma dag som han kallade till krismöte med anledning av mordet.

SITE, som övervakar jihadiströrelser, uppger att den man som dödar Haines ser ut att vara samma som tog amerikanernas liv, skriver TT.

Medier bojkottar

Mannen, som talar med brittisk accent, tros ingå i en grupp av brittiska jihadister, som av gisslan kallas för ”The Beatles”.

IS filmer har väckt avsky världen över och de flesta stora medier väljer att inte visa dem, för att inte sprida vad man anser är terrorgruppens propaganda. Samtidigt har nya rekryter strömmat till IS från Europa och övriga delar av världen.

På söndagen uppgav en amerikansk regeringskälla för New York Times att "flera" arabstater säger sig vara redo att ingå i den militära koalition som USA skapar mot IS – och delta i luftangrepp. Ingenting kommer dock ske utan den irakiska regeringens samtycke, enligt New York Times.

Natten mot måndag sade den irakiske presidenten Fouad Massoum att det "inte är nödvändigt" att fler nationer deltar i flyganfallen.