”Blir otroligt svårt att styra landet”

NYHETER

Rösterna är räknade – nu väntar Löfvens spel om makten.

Men vägen dit blir krokig.

– Det kommer att bli otroligt svårt att styra landet, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Nästan alla röster är färdigräknade. S, V och MP får nära 44 procent av rösterna och Alliansen drygt 39 procent.

De rödgröna partierna gör alltså ett starkt val. Men Socialdemokraterna behöver stöd från både Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att kunna bilda regering.

”Otroligt svårt att styra landet”

Före valet hade Stefan Löfven hoppats kunna bilda regering med Miljöpartiet. Men S och MPs. röster ihop räcker inte, menar Lena Mellin, eftersom de två partierna ihop skulle få färre mandat än Alliansen.

– Som det ser ut nu måste Löfven få med Vänsterpartiet i en regering. Han har inte en chans att bara regera med Miljöpartiet om detta står sig.

Den kanske största vinnaren i valet blev Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. SD får nära 13 procent av rösterna och hamnar i vågmästarställning. Det försvårar också Löfvens regeringsförhandlingar.

– SD har en önskeposition. De kan vara med och bestämma vilka som ska regera. Det kommer att bli otroligt svårt att styra landet. Den regering som styr måste göra upp med ett oppositionsparti, säger Lena Mellin.

Mellin: Gör rätt som avgår

Alliansen har gjort ett katastrofval, med undantag av Centern som gjorde en stark valspurt. Värst gick det för Moderaterna som backar sju procentenheter jämfört med 2010. I kväll meddelade också statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att han avgår som statsminister i morgon, och som partiledare för Moderaterna i vår. Beskedet förvånade säkert många – tidigare under kvällen sade exempelvis utrikesminister Carl Bildt att han inte trodde att Reinfeldt skulle avgå som Moderaternas partiledare även om partiet minskade till 21-23 procent av rösterna.

– För de flesta kom det nog som en blixt från klar himmel. Men jag har inte trott att han skulle göra på något annat sätt eftersom han är väldigt konsekvent och genomtänkt, säger Lena Mellin.

Mellin tycker att Reinfeldt gör rätt som avgår som partiledare.

– Det är typiskt Fredrik Reinfeldt. Han har säkert funderat på detta i flera veckor. Han gör en korrekt analys efter det här valresultatet. Det går inte att efter åtta år i regeringsmakt sitta som partiledare i fyra år i opposition, säger Lena Mellin.

FAKTA

Preliminär mandatfördelning

V 21

S 114

MP 24

Rödgröna: 159

C 22

FP 19

KD 17

M 84

Alliansen: 142

SD: 48