Tokjubel: "Firar Reinfeldts sista kväll som statsminister"

NYHETER

De rödgröna går mot valseger med 44,8 procent av rösterna, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Fi landar på 4,0 och kommer in i riksdagen.

Beskedet möts av tokjubel på S och V:s valvakor.

– Den här kvällen firar vi Fredrik Reinfeldts sista kväll som statsminister i Sverige, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare.

Foto: LOTTE FERNVALL

SVT:s vallokalsundersökning visar att de rödgröna går mot en seger i riksdagsvalet. S, V och MP får 44,8 procent av rösterna - Alliansen 39,8 procent.

Fi kommer precis förbi riksdagsspärren med 4,0 procent.

På Socialdemokraternas valvaka möttes beskedet av stort jubel. Partiet får 31,1 procent och ökar med 0,4 procentenheter.

– Det jublades friskt hos när när fyrans undersökning visade att FI kommer in. Och ännu mer jubel nu. Valu visar att S går framåt och antyder att det blir maktskifte, rapporterar Aftonbladets reporter Anette Holmqvist, som befinner sig på Socialdemokraternas valvaka.

"Vill ha förändring"

Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, säger till Aftonbladet.

– Det är en tydlig indikation på att svenskarna vill ha förändring och en ny regering. Det stämmer överens med vad vi känner när vi är ute och samtalar med människor, säger hon.
Själv stänger hon nu igen in sig med övriga i partiledningen för att äta en bit mat och vänta in ett valresultat.
Hur nervös är du?
– (Skratt) Jag är alltid nervös på valkvällar. Det är jag nu också.

Även partiets gruppledare Mikael Damberg kommenterar valun för Aftonbladet.
– Det är tidigt på valnatten fortfarande, men det är klart att M går mot en kollaps. Väljarna verkar rösta för förändring, vilket är det vi har efterlyst hela den här valrörelsen, säger han.

Tokjubel hos Vänsterpartiet

På Vänsterpartiets valvaka råder "tokjubel". Partiet får 6,6 - en ökning på en procentenhet.

– Vi vet inte hur det här slutar än. Men den här kvällen firar vi Fredrik Reinfeldts sista kväll som statsminister i Sverige, säger Aron Etzler partisekreterare.

Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly kommenterar siffrorna i SVT.

– Nu kan Reinfeldt packa flyttlådorna, säger han.

Ohly tror inte att Fi kommer in i riksdagen. Han kallar det också "tjänstefel" om inte Löfven ringer upp Sjöstedt och MP redan imorgon och diskuterar ministerposter vid en valvinst.

Minst tre ministerposter borde V kräva då.

– Minimum för att sitta med i en regering, förklarar Ohly.

Stora applåder och besvikelse hos MP

Miljöpartiet får 7,1 och går bakåt 0,2 procentenheter. Därmed verkar partiet missa målet att bli Sveriges tredje största parti.

– Neeeeeej, skriks det på MP:s vaka när resultatet kom. Enorm besvikelse. Dock stora applåder när skillnaderna mellan blocken kom upp, rapporterar Aftonbladets reporter Mattias Sandberg som är på plats.

En tydligt missnöjd Anders Wallner, MP:s partisekreterare, talade från scenen efter att siffrorna redovisats.

– Den första känslan när resultatet kom upp är besvikelse. Men om resultatet står sig kommer det ändå innebära en förändring för många människors liv eftersom det blir ett regeringsskifte, sa han. 

– Så det är blandade känslor. SD ser ut att bli tredje största parti - med råge. Och vi hamnar under vårt resultat 2010. Men samtidigt ser det ut att bli regeringsskifte.