Maktskifte i Stockholm

Nya finansborgarrådet "nyfiken" på FI

NYHETER

Efter åtta års borgerligt styre blir det maktskifte i Stockholm.

De rödgröna blir större än Alliansen – och Sverigedemokraterna tar plats i stadshuset.

– Jag är väldigt glad, säger Karin Wanngård (S), som blir nytt finansborgarråd.

Foto: YANAN LI/STOCKHOLMS STADSHUS

Prognoserna hade rätt. Det blev maktskifte i Stockholm efter åtta år av borgerligt styre. De rödgröna partierna fick 45,1 procent av rösterna, knappt två procentenheter fler än Alliansen.

Socialdemokraterna fick ett mandat mindre – men ser sig som en vinnare.

– Det är positivt att det blir ett så tydligt maktskifte. Jag ser fram emot att axla rollen som finansborgarråd, säger Karin Wanngård (S).

På måndagen kommer Karin Wanngård att ta kontakt med Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att inleda samtal. Feministiskt initiativ fick 4,6 procent och tillsammans med dem kan de rödgröna nå en majoritet.

"Nyfiken" på Fi

– Jag är nyfiken på när de presenterar en budget och kraven de skulle kunna komma med för en eventuell majoritet, säger Karin Wanngård.

Men Wanngård säger att hon ska vänta någon dag innan hon för samtal med Fi.

– Kanske inte direkt i morgon bitti, men i veckan kommer jag naturligtvis ta kontakt med Fi.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är oense i två stora frågor. Bromma flygplats, som Miljöpartiet vill lägga ned, och motorvägförbindelsen Förbifart Stockholm.

SD utan vågmästarroll

– När det gäller Bromma flygplats så ligger det avtalet som finns nu fram till 2038. Det är orimligt att stänga flygplatsen under denna mandatperiod, säger Karin Wanngård.

För första gången tar Sverigedemokraterna plats i stadshuset.

– De har ingen vågmästarroll och vi kommer inte under några omständigheter samarbeta med SD, säger Karin Wanngård.

Med sina tre mandat gör Fi ingen hemlighet att de nu vill vara med och styra i stadshuset, skriver TT.

"Vi är glada för ett maktskifte i Stockholm, det är på tiden. Nu ska vi färga hela Stockholm rosa! Det är dags för en politik som utgår från mänskliga rättigheter och arbetar mot diskriminering och rasism, som fokuserar på mänskliga rättigheter och jämställdhet. Tillsammans kommer vi ha en stark rödgrönrosa majoritet", säger Isabella Pettersson, förstanamn i Stockholms kommunval för Fi, i ett pressmeddelande.

Nordin: Risk att Stockholm stagnerar

Moderaterna tappar tio mandat.

– För oss i Stockholm är det naturligtvis så att vi dels tappar väljare – dels makten med all sannolikhet. Det måste man möta med stor ödmjukhet och eftertänksamhet, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Sten Nordin har en oro att Stockholm inom tunga områden kommer att "stagnera", till följd av att den nya majoriteten inte kommer överens. Han tror att det kommer att bli ett otydligare och svagare styre i Stockholm när Sverigedemokraterna och Fi för första gången tar sig in, skriver TT.

"Har mina egna tankar"

– Det är två extrema partier på olika sätt och det är bekymmersamt att det är på det sättet, säger Sten Nordin.

Hur ser du på din egen politiska framtid?

– Jag säger så här: Vi har en månad på oss, nya kommunfullmäktige sammanträder 20 oktober, då ska allt vara klart hur vi ska driva fyra år i opposition och vilket lag vi ställer upp med det. Jag kommer ge min partiorganisation lugn och ro att vi kommer fram till detta. Jag har naturligtvis mina egna tankar, men i natt håller jag dem för mig själv, säger Sten Nordin till TT.