Flera nya SD:are i riksdagen

NYHETER

Sverigedemokraterna har gjort ett succéval - antalet riksdagsmandat ökar från dagens 20 till 49.

Flera av dem som nu kommer in i riksdagen har haft nyckelroller bakom kulisserna och måste nu ersättas.

– I början räknar vi med att sköta våra gamla jobb på fritiden, men vi har en idé hur vi ska lösa det, säger Linus Bylund, Åkessons stabschef och nybliven riksdagsman.

Mandatfördelningen i riksdagen.

Jublet visste inga gränser när Jimmie Åkesson gick upp på scen vid 22.30-tiden på SD:s valvaka i Wasahallen på Djurgården i centrala Stockholm.

Då stod det klart att SD har fått nästan tretton procent av rösterna.

Alla hans mål blev uppfyllda, framförallt att SD nu får en absolut vågmästarroll, inte ens om Miljöpartiet går över till Alliansen eller någon av de mindre Allianspartierna söker sig till de rödgröna får de egen majoritet.

Bland de jublande SD:arna i publiken stod flera av de nya riksdagsledamöterna.

Oklart vem som tar över

Linus Bylund, Åkessons stabschef och den som ansvarar för hans presskontakter, är en av dem.

Han hade plats 31 på riksdagslistan. Vem som ska ta över hans jobb är oklart.

– Det är inte så att vi kommer börja votera redan i natt. Det är två veckor kvar till riksdagen öppnar. Men vi kommer att lösa det, säger Linus Bylund.

Om sin nya roll i partiet säger han:

– Jag hoppas att jag ska kunna få sova om nätterna.

En annan nyckelperson, presschefen Martin Kinnunen, räknar med att det blir en del dubbelarbete innan partiet anställer nya tjänstemän.

– Det blir nog så fram till årsskiftet, säger han.

Mest män bland ledamöterna

Det är en överväldigande majoritet män bland de nya riksdagsledamöterna. Hanna Wigh, från Falköping och ordförande i SD-Skaraborg är en få kvinnor som tar nu steget över till riksplanet.

En annan är Paula Bieler, nu chefredaktör på partiorganet SD-Kuriren. Hon var garanterad en plats i riksdagen i och med sin sjätte plats på listan.

– Det är klart att det känns jätteroligt, jag har jobbat bakom kulisserna, nu tar jag steget fullt ut och blir politiker, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM