Efter valet: Kronan svagare

NYHETER

Osäkerheten efter valet slår mot ekonomin.

Den svenska kronan har försvagats.

– Men vi kommer att känna av det i väldigt liten utsträckning, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

Redan i fredags försvagades den svenska kronan och sedan dess har den försvagats ytterligare.

Klockan åtta i morse var kronan 9:26 mot euron och 7:15 mot dollarn, även om den svenska marknaden inte hade öppnat fullt ut då.

”Är en osäkerhet”

Anledningen till att kronan faller: Det osäkra politiska läget.

– Investerare och placerare värderar risk. En svag regering betyder att den kan få svårt att driva igenom den politik man vill och det är en osäkerhet. Man vill inte vara i det land som har den osäkerheten, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Hon menar att marknaden ändå var ganska beredd på utgången i det svenska riksdagsvalet.

– Jag tror att kronan kan bli några punkter svagare inledningsvis, men jag tror inte att vi får någon jättedramatik i dag, säger hon.

Börsen öppnade ned

Att kronan försvagats gör till exempel att varor som importeras stiger i pris.

– Men för svensk ekonomi är det inte helt fel att kronan försvagas. Om kronan förblir svag är det bra för exportindustrin, säger Robert Bergqvist, SEB:s chefekonom.

Varken han eller Annika Winsth tror att börsen kommer att påverkas av valutgången, även om Stockholmsbörsen öppnade ned på måndagsmorgonen.

– Det behöver inte vara en direkteffekt av valet i Sverige. Just i dag är det en internationell trend att börserna går ner, säger Robert Bergqvist.

”Osäkerheten är kortsiktig”

Generellt, menar han, är det en stor andel bolag på Stockholmsbörsen som är mer beroende av ekonomierna i andra länder än i Sverige – och svenska sparare behöver inte ändra taktik på grund av valresultatet.

– Jag skulle inte göra det. Osäkerheten är kortsiktig. Tänker man normalt placeringsperspektiv för gemene man, sett till valresultat ser vi ingen anledning till att ändra hur man har aktier och räntor.

Robert Bergqvist tror att läget kommer att vara avvaktande en tid framöver.

– Jag tror att det är en osäkerhet som kommer att gå över. Men exakt hur det kommer att landa vet vi först om ett par veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM