Tog en svensk världens första selfie?

1 av 4
”Selfien” på Oscar Gustave Rejlander från 1850 kan vara världens första.
NYHETER

Den här bilden kan vara världens första selfie.

Det är i alla fall den dyraste.

Och tagen av en svensk.

Självporträttet togs av svensk-britten Oscar Gustave Rejlander någon gång runt 1850.

Det har nu sålts för 70 000 pund, drygt 800 000 kronor, på en auktion. Fotografiet hittades i en av de totalt 70 läderinbundna fotoböcker som den svenska fotografen producerade under sin livstid.

Tidningen Daily Mail skriver att det kan vara världens första selfie.

Rejlander var en framgångsrik konstnär och fotograf som föddes i Sverige men senare bosatte sig i Storbritannien.

Han arbetade först som målare innan han blev känd fotograf.

1857 skapade han stor uppmärksamhet och skandal med verket "Livets två vägar", ett fotografi som sammanfogat av 32 negativ och som berättar om en ung mans livsval.

Han använde sig av halvnakna modeller och bilden väckte stor uppmärksamhet i en sexuellt pryd era. Samma år köptes den av Storbritanniens drottning Victoria som skänkte den till sin make prins Albert.

FAKTA

Selfies vi minns

Programledaren och komikern Ellen DeGeneres samlade ihop gräddan av skådespelareliten på Oscarsgalan 2014.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt passade på att ta en selfie med sina kollegor Barack Obama och David Cameron på Nelson Mandelas begravning. En som inte var så road av tilltaget var Michelle Obama.

USA:s vice president Joe Biden öppna ett instagram-konto och slog till med ett succé direkt. Hans selfie med Obama är från presidentens bil.

En apa i Indonesien tog naturfotografen David Slaters kamera, grinade upp sig och tog den här selfien. Bilden har blivit en succé på sociala medier men också lett till en upphovsrättslig tvist.

ARTIKELN HANDLAR OM