3-årings ’förhör’ bevis i mordmål

NYHETER

Den treåriga flickan blev vittne till mordet på sin mamma.
Täckt med mammans blod fick flickan hjälp av en granne.
Nu åtalas flickans pappa för att ha knivhuggit ex-frun med 26 hugg.

Det var den 26 maj som den då 31-årige mannen var hemma hos ex-frun och den treåriga dottern i Uppsala. De började bråka, bland annat om ett pass, när situationen urartade. Mannen knivhugger kvinnan 26 gånger i bålen och lungorna, enligt rättsläkarens intyg.

Nu har åklagaren åtalat mannen misstänkt för mord alternativt dråp.

– Min klient erkänner grov misshandel och vållande till annans död. Han upplevde det bara som tre hugg, och trodde inte att kvinnan skulle avlida. Han säger i förhör att hon sa åt honom att gå, och att han frågade om han skulle larma men att hon sa att hon kunde ringa SOS själv, säger försvarsadvokat Magnus Isaksson till Brottscentralen.

Grannarna hörde skriken

Grannar hörde kvinnans skrik och treåringens högljudda gråt och slog larm till polis och SOS. Även ett samtal inifrån brottsplatsen, mamman och dotterns lägenhet, har registrerats hos SOS. I samtalet hörs mammans dödskamp, hur hon rosslar, och flickans skrik.

Polis kom till platsen och hittade den döda kvinnan inne i lägenheten. Under tiden fick flickan, nerblodad med mammans blod, hjälp och tröst av en granne.

”Pappa har slagit i mamma”

Flickan har kunnat berätta för polisens specialutbildade barnutredare att det var pappa slagit mamma, och att mamma därför blev alldeles blodig.

Förhör med uppgifter som varit viktiga i utredningen och som kan bli avgörande under rättegången. Den 22 och 29 september hålls rättegången i Uppsala tingsrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM