Han åtalas för 300 000 mord

1 av 2 | Foto: Wn.com
NYHETER

Oskar Gröning anklagas för medhjälp – till 300 000 mord.

93-åringen, som var en lägervakt vid koncentrationslägret i Auschwitz, ska nu åtalas i Tyskland.

Uppemot 425 000 judar från Ungern fördes till nazisternas koncentrationsläger Auschwitz i det ockuperande Polen under andra världskriget.

300 000 av dem beräknas ha gasats till döds.

Nu åtalas 93-årige Oskar Gröning för medhjälp till morden. Bland annat ska Oskar Gröning ha varit ansvarig för att ta hand om pengar och andra värdesaker som stulits från offren.

– Han hjälpte nazistregimen att tjäna pengar och stödde det systematiska mördandet, säger en av åklagarna vid domstolen i Hannover, enligt nyhetsbyrån AP.

Har berätta öppet om morden

Oskar Gröning har tidigare varit öppen med sin bakgrund som lägervakt. I en intervju med tyska tidningen der Speigel berättade han utförligt och detaljrikt om hur han såg att en SS-vakt slog ihjäl en bebis.

Oskar Gröning tillfångatogs av brittiska soldater strax efter krigets slut. Han kunde dock ganska snart återvända till Tyskland. Efter att ha hört talas om förintelseförnekare valde han dock att gå ut och berätta om de illdåd han sett i lägret.

En av 30 som ska åtalas

Rättegången kommer efter en ny prejudicerande dom i Tyskland som gör det möjligt att åtala vakter som var aktiva i dödslägren.

Oskar Gröning är den fjärde av totalt 30 som ställs inför rätta.

– Några av de målsägande tillhör de sista överlevarna från Auschwitz, säger Thomas Walther, ett målsägandebiträde, till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM