”Rosetta” ska landa på iskometen

1 av 4 | Foto: ESA
Rosetta tar en selfie, lite mer än 400 miljoner kilometer ut i rymden.
NYHETER

Rymdroboten Rosetta har jagat i tio år.

Nu hoppas forskarna äntligen kunna landa den på iskometen 67P.

– Det för oss närmare förståelse för solsystemets födelse, säger forskaren Holger Sierks.

Forskare på Europeiska rymdinstitutet har efter en lång jakt hittat en landningsplats.

Rymdroboten Rosetta har jagat iskometen med en diameter på närmare 4 kilometer i nästan tio år och i början av augusti lyckades forskare placera roboten i 67P:s ”omloppsbana”.

Nu är planen att Rosetta ska landa på kometen den 11 november i år. Forskare och ingenjörer har finkammat kometens yta. I dagarna stod det klart de hade hittat en tillräckligt slät plats för att Rosetta ska kunna klara av en landning.

Men det är små marginaler mellan succé och misslyckande.

– Vi är väldigt nära nu och det är fascinerande för att inte säga skrämmande, 20 års arbete kokar ner till några få timmar. Kommer vi lyckas eller ha otur? Kommer vi till exempel råka landa på en stenbumling som bara råkar finnas under roboten? säger projektledaren Stephan Ulamec vid tyska rymdstyrelsen till BBC.

Förhoppningen är att forskningsuppdraget ska ge större förståelse för solsystemets uppkomst och dess 4,5 miljarder år gamla byggstenar, enligt BBC.

– Jag upplever det här som ett historiskt ögonblick inom vetenskapen. Det saknar motstycke, det är ett jättesteg inom kometforskningen, säger Holger Sierks, huvudansvarig för Rosettas kamerasystem, till BBC.

Iskometen 67P svischar just nu runt i rymden drygt 440 miljoner kilometer från jorden.