USA skickar soldater mot ebola

1 av 2 | Foto: AP
Barack Obama och USA har kritiserats för att inte bidra tillräckligt i Västafrika.
NYHETER

USA mobiliserar i kampen mot ebola i Västafrika.

Sjutton nya behandlingscenter byggs och 3 000 amerikanska soldater ska hjälpa till att samordna den internationella hjälpen.

Planen ska presenteras av president Barack Obama i samband med ett besök på USA:s smittskyddsmyndighet CDC i Atlanta på tisdagen, enligt en vad en regeringskälla uppger för Reuters.

USA har kritiserats för att inte ha gjort mer för att bekämpa utbrottet som hittills krävt fler än 2 400 dödsoffer i främst Västafrika.

”Direkt avgörande"

FN:s säkerhetsråd samlas för ett krismöte om ebola på torsdag. Mötet i FN-skrapan i New York är ett försök att samla internationella krafter för att bekämpa epidemin, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Det är direkt avgörande att rådsmedlemmarna diskuterar läget med epidemin, och att vi samlas kring en koordinerad, internationell respons, säger USA:s FN-ambassadör Samantha Power.

– Vårt gemensamma agerande fram till dags datum har inte varit tillräckligt, fortsätter Power.

FN-möte

FN har vädjat om internationellt stöd på 600 miljoner dollar samt uppmanat länder att skicka läkare, sjuksköterskor, medicinsk utrustning och fordon till de värst drabbade områdena.

Samtidigt planerar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att arrangera ett "möte på hög nivå" om ebolaepidemin i samband med att FN:s generalförsamling inleds om en vecka.

TT