Peter Mangs spelar in musik i fängelset

1 av 2 | Foto: POLISEN
Peter Mangs tyckte om att spela bas, här en bild från polisens förundersökning mot Mangs.
NYHETER

Livstidsdömde mördaren Peter Mangs, 42, har fått tillåtelse att spela in musik i fängelset.

Efter en ansökan får han nu tillgång till en studio:

”För att spela in och i ett senare skede presentera sin musik för folk i branschen”, som Kriminalvården skriver i sitt beslut. 

I november 2012 meddelade Malmö tingsrätt domen mot Peter Mangs, 42: Livstids fängelse för två mord, fyra mordförsök och tre fall av grovt olaga hot.

Domen fastställdes senare av hovrätten.

Mangs har sedan dess suttit inlåst på anstalter med högsta säkerhetsnivå. För närvarande sitter han på anstalten Saltvik utanför Härnösand.

”Utan närvaro av personal”

Under sin tid i fängelset har den dömde mördaren ansökt om flera saker. I våras handlade hans ansökningar om att få tillgång till ett Sony Playstation 2, en ansökan som i somras utvecklades till att han fick förvara spelkonsolen på sitt rum. Några veckor senare fick Mangs även bifall på sin ansökan om att modifiera tv-spelet.

Efter framgångarna hos Kriminalvården med spelkonsolen ansökte Mangs i somras om att få tillgång till en inspelningsstudio för att spela in musik. En ansökan som även den gick i genom. 

Enligt beslutet får Peter Mangs ”använda utrustningen själv, utan närvaro av personal. Han får ta med sin gitarr, sin metronom samt diverse papper då han vistas i studion.”

Terapeutiskt

Mangs kan ”besöka studion under helger, luncher och vardagar efter klockan 16.00 samt vid perioder av arbetsbrist”, enligt beslutet.

Peter Mangs har ett dokumenterat stort musikintresse och innan han greps sysslade han med att bygga elbasar.

Han gick musiklinjen på gymnasiet och senare en jazzinriktad musikutbildning på folkhögskola. Han utbildade sig även i finsnickeri, enligt uppgift för att bli en bättre instrumentbyggare.

Kriminalvården motiverar sitt beslut med att musikutövandet verkar ”terapeutiskt” på Mangs.

Släppt en skiva tidigare

Den dömde mördaren har i sin ansökan inte uteslutit att få napp av något skivbolag då han skriver att han i ett senare skede presentera sina inspelade låtar för folk i musikbranschen.

Något som även Kriminalvården tar upp i sitt beslut.

Mangs har tidigare spelat i flera band och även släppt en egen skiva i slutet på 90-talet.

Några år efter det skivsläppet fick Mangs vapenlicens och införskaffade pistolen vars kulor tog livet av två personer och skadade minst fyra andra.