Henning Mankell talar ut om sin cancer

Foto: LOTTE FERNVALL
Henning Mankell har ända sedan tonåren lidit av svår dödsångest – och cancerbeskedet blev en prövning. 
NYHETER

Författaren Henning Mankell, 66, är sjuk i cancer.

I SVT:s ”Min sanning” berättar han om kampen mot sjukdomen, dödsångesten och modet att vägra förlora.

– Det är som att kastas ner i ett helveteshål. Sedan måste man tvinga sig upp igen, säger han.

Det började med nackspärr.

Men när Henning Mankell sökte vård hos en ortoped visade sig smärtan vara något långt mycket värre – cancer.

Beskedet kom i december 2013: en tumör i nacken, en tumör i vänster lunga och misstankar om spridning till andra delar av kroppen.

Sedan dess har den världsberömda och hyllade författaren kämpat mot sjukdomen.

– Du kan inte se på mig att jag är sjuk. Jag har inte ont någonstans. Cellgifterna jag fått har gett effekt, säger han i SVT:s "Min sanning".

”Måste tvinga sig upp”

I programmet, som sänds i kväll, beskriver Mankell de första veckorna efter diagnosen.

– Det är som att kastas ner i ett helveteshål. Sedan måste man tvinga sig att upp igen, eller inte. Det tog mig inte mer än tre veckor att kravla mig upp och säga "nej, jag ska klara det här". Jag ska i alla fall bli en så kallad långtidsöverlevare.

Men resan har varit både lång och svår, berättar Mankell.

Tog tillbaka kommandot

Sedan tidiga tonår har han lidit av svår dödsångest – och cancerbeskedet blev en prövning. 

– I februari i år tappade jag kraften för första gången i mitt liv. Jag tappade glöden. Då var det sjukdomen och tanken på döden som behärskade mig, jag behärskade inte den. Det höll i några veckor och var det mest förfärliga jag har upplevt i mitt liv. Men jag lyckades ta tillbaka kommandot. Jag skickade ut mitt hemlig kavalleri från skogsbrynet och lyckades ta tillbaka makten över mitt liv, säger han.

Mankell fortsätter:

– Vid ett par tillfällen har jag vaknat och tänkt det man inte ska tänka. Att det här är meningslöst, att jag inte kommer att klara det. Jag dör. Men mod kommer ur rädsla, att våga erkänna att man då och då är rädd. Om jag erkänner den här känslan, den här paniken, så kan jag etablera ett mod i det och säga nej till de mörka känslorna.

Under det timslånga programmet berättar Henning Mankell att han precis hade skrivit klart en ny bok när han fick cancerbeskedet.

”Besynnerlig historia”

När han återvände till manuset efter flera månader skrev han om delar av texten. I "Kvicksand", som kommer ut i oktober, skriver Henning Mankell om sitt liv – i skuggan av sjukdomen.

– Det är en liten besynnerlig historia. När jag grep manus igen var det ändrade förutsättningar. Nu kommer den här boken delvis att handla om cancer, säger han.