Kan inte sluta mörda - får dödshjälp

Foto: VIRGINIE LEFOUR
Frank Van Den Bleeken, 50.
NYHETER

Den belgiske mördaren har varit inspärrad i närmare tre decennier.

Nu har domstolen gått med på hans vädjan - att avsluta hans liv.

Anledningen: Han kan inte sluta mörda och våldta -  och fruktar ett liv i frihet.

Beslutet beskrivs som unikt i Belgien. Landet tillåter visserligen dödshjälp - men det har i princip aldrig tillämpats på fångar.

Nu har Frank Van Den Bleeken, 50, fått sin vilja igenom. Fången har spenderat närmare tre decennier i fängelse för mord och våldtäkt.

"En fara för samhället"

En domstol har beslutat att han omöjligt kan kontrollera sina drifter - vilket gör att han omöjligt kan leva i frihet.

– Han har tydligt sagt att han inte vill lämna fängelset eftersom han inte vill riskera nya offer. Han ser sig själv som en fara för samhället och kan inte längre leva så här, säger hans advokat Jos Vander Velpen till nyhetsbyrån AP.

Beslutet har godkänts på högsta möjliga instans - av Belgiens justitieminister. Enligt beslutet kommer Van Den Bleeken förflyttas till ett sjukhus där läkare ska avsluta hans liv, säger en myndighetskälla till AP.

Vädjade om dödshjälp

Förra året vädjade Van Den Bleeken om förflyttning till en specialklinik i Nederländerna. Om förflyttningen inte godtogs vädjade han om dödshjälp - vilket en domstol i måndags beslutade skulle bli fallet. Hans advokat vill inte uppge när det kommer att utföras.

Belgien har tillåtit dödshjälp sedan 2002. Omkring 1 400 människor har sedan dess valt att avsluta sina liv med hjälp av sjukvården. I februari instiftades en kontroversiell lag som även gör det möjligt för dödssjuka barn att ansöka om dödshjälp, skriver AP.