SVT:s nya vd

NYHETER

Hon tar över toppjobbet som SVT:s vd.

Men Hanna Stjärne, 45, vill inte avslöja några planer.

– Jag vill börja med att lyssna på medarbetarna, säger hon.

I går kväll hade SVT styrelsemöte, i morse hölls MBL-förhandlingar. Samtidigt som pressmeddelandet om att Hanna Stjärne tar över efter Eva Hamilton träffade hon personalen på UNT där hon är chefredaktör och vd.

– Det var lite sorgligt, säger hon.

Hon vill inte avslöja när hon fick frågan om topptjänsten.

– Det har varit en process. Det är klart att jag funderade, det är en betydligt mer offentlig tjänst och det har jag så klart funderat igenom.

Vad sa din familj?

– Min åttaåring tyckte att det var väldigt speciellt att det kom hem en sminkös till oss i morse, säger Hanna Stjärne och tillägger att hon hoppas att det inte kommer att bli vardag.

Hon har sex månaders uppsägningstid från sin tjänst som publisher på UNT, när hon börjar på SVT hänger på den nuvarande arbetsgivaren och hur lång tid det tar att hitta hennes efterträdare.

Vi träffar Hanna Stjärne på hennes gamla arbetsplats Sveriges Radio, där hon bland annat jobbat som utrikeskorrespondent, inrikeschef på Ekot och P1-chef. Grattiskramarna är många.

Mobilen har plingat hela dagen, Hanna Stjärne har inte ens hunnit läsa sms:en.

Hur kommer tittarna att märka av att du blir vd?

– Jag har en del tankar, men jag vill börja med att lyssna på medarbetarna. SVT är ett väldigt välskött företag. Men vi står inför stora utmaningar, vi ska möta publiken där de vill möta oss.

Hur ser du på konkurrensen från exempelvis Aftonbladet TV?

– SVT har ett annat uppdrag och det skiljer sig från kommersiella medieföretag. Det finns en konkurrens om människors tid och det är inte bara media, säger hon.

Vad gör dig till rätt person att tackla den utmaningen?

– Jag har lång erfarenhet som publicist, jag har lång erfarenhet av public service, jag kommer från ett kommersiellt medieföretag och jag kommer att ha god hjälp av 2 000 duktiga medarbetare.

Vad är du för typ av mediekonsument?

– Jag är en stor mediekonsument, men det är också så att jag lever ett intensivt liv så SVT Play alla andra play-tjänster är mina bästa vänner.

Favoritprogram på TV?

– Jag tittar väldigt brett och så är jag småbarnsförälder så Barnkanalen står på hemma hos oss. Jag gillar allt från Melodifestivalen till Bron och så tittar jag väldigt mycket på nyheter.

FAKTA

Namn: Hanna Stjärne.

Ålder: 45.

Yrke: Tillträder som vd på SVT inom sex månader. Just nu vd och chefredaktör på UNT.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Åttaårig dotter.

Inkomst: 200 000 kronor/månad som vd på SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM