USA:s försvarschef: Skicka marktrupper till Irak

1 av 12
Fortsatta oroligheter i Irak Extremistgruppen Isis fortsätter att sprida skräck runt om i Irak. I den lilla staden Baiji uppges rebellerna gå från dörr till dörr för att hitta ogifta kvinnor. Oron för övergrepp sprider sig blad de 15 000 invånarna.
NYHETER

Skicka marktrupper till Irak.

Så lyder USA:s försvarschef Martin Dempseys råd till Barack Obama.

Men först krävs ett nederlag i den amerikanska kampen mot jihadisterna i extremistgruppen Islamiska staten.

USA kan vara på väg att byta strategi i sin kamp mot jihadisterna i extremistgruppen Islamiska staten (IS) – och den är en motsatts till Barack Obamas besked i förra veckan.

Då klargjorde den amerikanska presidenten att USA:s mål är att "förgöra" IS.

– Men vi kommer inte att dras in i ännu ett markkrig i Irak, sa han i det direktsända tv-talet.

På tisdagskvällen, svensk tid, meddelade försvarschefen Martin Dempsey att det framöver kan behövas amerikanska soldater på marken i Irak för att hjälpa till att dirigera amerikanska flyganfall mot IS. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Kommer" att rekommendera

– För att vara tydlig, om vi når den punkten där jag tror på att våra rådgivare ska följa med irakiska styrkor i angrepp mot specifika mål, kommer jag att rekommendera det till presidenten, sa han.

Det nya greppet som försvarschefen förespråkar skulle enbart bli verklighet om den pågående offensiven misslyckas.

Barack Obama har uteslutit marktrupper, men ska enligt Martin Dempsey ha sagt att det bedöms "från fall till fall" om situationen förändras.

Obama bedömer "från fall till fall"

De amerikanska rådgivarna, som Martin Dempsey syftar på, befinner sig i Irak för att understödja irakiska styrkor med planering, logistik och för att samordna militära insatser.

Martin Dempsey klargjorde också att den amerikanska militären ensamt inte kan besegra IS. Stöd från arabiska och muslimska grupperingar krävs, enligt försvarschefen.

USA är samtidigt inne i en ny, offensiv fas i sina flyganfall mot IS i Irak. För första gången har IS-ställningar nära huvudstaden Bagdad bombats.