C och FP fortsätter rata regeringssamarbete med S

NYHETER

Både Centerpartiet och Folkpartiet fortsätter konsekvent att rata regeringssamarbete med S.

– Det är ett ansvar för demokratin att det finns en stark borgerlig opposition, säger Jan Björklund till Ekot.

– Nej, vi kommer inte att regera tillsammans med Socialdemokraterna, säger C-partisekreteraren Michael Artursson till Aftonbladet.

I morse i Sveriges Radio Ekot diskuterade LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson med Folkpartiledaren Jan Björklund och Centerpartiets partisektererare Michael Arthursson.

Thorwaldsson såg ljust på möjligheten om framtida S-uppgörelser med C och FP.

– Det har bara gått två dagar sedan valet och jag hör i dag redan ljusare tongångar än tidigare.

– Det finns ingen majoritet för vare sig de borgerliga eller de rödgröna partierna. Det finns bara en väg framåt, sa Thorwaldsson.

"SD kan växa till 35 procent"

Både Björklund och Thorwaldsson svarar tydligt att Alliansen kommer att lägga en gemensam höstbudget.

Björklund svarar att det inte är någon positionsförflyttning på gång för FP:s del. Han kritiserar indirekt Löfvens hårda uteslutning av V från regeringssamarbetet.

– Mitt råd till talmannen och till Stefan Löfven är att bilda den regering som väljarna röstat för. Min bedömning är att de kommer att få igenom sin politik, säger han till SR.

Han utesluter återigen ett S-FP-regeringssamarbete.

– Det är klart regeringen vill ha en svag opposition, så är det alltid. Men om enda oppositionen 2018 skulle vara SD kommer de växa till 35 procent. Det är ett ansvar för demokrtin att det finns en stark borgerlig opposition.

Inte omöjligt spräcka S-budget

Björklund kan tänka sig uppgörelser i vissa sakfrågor, som energi – på villkor att Löfven vill behålla och utveckla svensk kärnkraft.

Om att S i fjol stoppade Alliansens höjning av brytpunkten för statlig skatt för höginkomsttagare har Björklund tidigare sagt "som man bäddar får man ligga". Han upprepar att det "inte är omöjligt" att FP kommer att göra samma sak mot förslag man vänder sig emot i S höstbudget.

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl har sagt till Dagens Nyheter att Centerpartiet vänder sig emot den praxisen och inte kommer att bidra till att sänka S-budgeten.

Men till Ekot säger Arthursson att Alliansen kommer att ha samsyn kring denna fråga.

– Det finns ingen sådan spricka i Alliansen.

Till Aftonbladet säger Arthursson efteråt att även han utesluter regeringssamarbete med S.

– Nej, vi kommer inte att regera tillsammans med Socialdemokraterna.