Hovrätten höjer skadeståndet för hatbrott

NYHETER

Hovrätten beslutar att höja skadeståndet som 55-åringen ska betala till de båda kvinnorna med 4 000 kronor per person. Skadeståndet landar nu på 15 000 kronor respektive 10 000 kronor. I övrigt gäller tingsrättens dom.

Hovrätten anser det bevisat att mannen angripit kvinnorna på grund av att de bar slöja. Rätten stödjer sig på vittnen, bland dem poliser som larmades till kvinnokliniken vid händelsen, som berättat att 55-åringen uttalat sig nedsättande om muslimer, samt sagt att han själv blivit misshandlad av muslimer och att kvinnorna utanför sjukhuset var likadana. Därför ska straffvärdet bli högre än vad tingsrätten utdömt, anser hovrätten. Här påpekar hovrätten att mannen efter händelsen har sagts upp från sitt arbete och det ska vägas in i straffvärdet. Därför fastställer hovrätten tingsrättens dom på två månaders fängelse och villkorlig dom.

Gick till attack utanför sjukhus

Det var i augusti 2012 som mannen, en av grundarna till det antimuslimska nätverket Tryckfrihetssällskapet, gav sig på kvinnorna utanför universitetssjukhusets akutmottagning i Malmö. Tingsrätten ansåg det bevisat att han slagit kvinnorna, bland annat ska den ena ha fått slag i ansiktet med handen. Dock fanns inte stöd i bevisningen för att misshandeln varit så omfattande som kvinnorna själva vittnat om.

TT