Åkesson: Ansvarslöst att bortse från 13 procent

1 av 4
NYHETER

Sverigedemokraterna kan komma att fälla budgetarbetet – och orsaka nyval.

Jimmie Åkesson ville idag inte säga om han stödjer en S-ledd budget eller Alliansens förslag.

– Blir det ett nyval är det för att Löfven och de andra partierna väljer att isolera 13 procent av väljarna, säger SD-ledaren.

Sverigedemokraterna har, precis som de andra riksdagspartierna, träffat talmannen i dag för ett samtal om regeringsfrågan.

Frågorna till partiledaren Jimmie Åkesson efteråt handlade dock framförallt om vilket budgetförslag partiet kan komma att stötta, som ett vågmästarparti med nästan 13 procent av rösterna i det senaste valet.

Åkesson inledde med att vara kritisk mot Löfvens regeringsbildande, som än så länge framförallt innebär att S och MP samarbetar, och att man får stöd från V i budgetfrågan:

– Löfven har sagt att han ska bilda en handlingskraftig regering. Just nu har den stöd av 38 procent, och det är problematiskt.

”Löfven kan skapa nyval”

Skulle de rödgröna partierna rösta för en budget och Allianspartierna rösta för sitt eget budgetförslag blir det SD som avgör med sina röster.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, har idag dock sagt att man släpper igenom Löfvens budgetförslag – om partiet tycker att det är hållbart.

Men Åkesson säger samtidigt att man kan komma att fälla budgetarbetet – och därmed inleda processen för ett nyval.

För att slippa det överhängande hotet uppmanade Åkesson S-ledaren att föra samtal med SD före budgetförslaget:

– Jag tänker inte vara den som orsakar anledningen till ett nyval. Blir det ett nyval är det för att Löfven och de andra partierna väljer att isolera 13 procent av väljarna. Stefan Löfven kan skapa nyval om han inte kan genomföra sin politik, säger Jimmie Åkesson.

Vill inte ta ställning än

Socialdemokraternas Stefan Löfven har tidigare sagt att han kan tänka sig att samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna, som han menar inte delar S demokratiska värdegrund.

Jimmie Åkesson ville inte svara tydligare på frågan om partiet kan komma att välja ett Alliansförslag till budget eller ett S-lett budgetförslag. Utgångspunkten är att först lägga ett eget budgetförslag. Faller det förslaget, vilket Åkesson själv medgav att det lär göra i riksdagen, så tar partiet ställning till andra budgetförslag först därefter.

– Vi måste se de två budgetalternativen innan vi kan ta ställning till om vi ska stödja något av dem. Vi kommer att rösta för det budgetförslag vi ser som minst skadligt.

Han betonade att diskussionen om både budget och nyval är något flytande just nu.

– Det är ett hypotetiskt resonemang i det här läget, men inget som vi utesluter.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund säger följande om SD:s budgettrixande:
– Jag är inte alls säker på att de landar i att de gillar vårt förslag bäst, vi kommer att ha förslag om ökad arbetskraftsinvandring till Sverige vilket Socialdemokraterna inte vill. Skulle de rösta på det är det väldigt märkligt. Då är det bara för att ställa till kaos. Och jag tror att de som ställer till kaos medvetet straffas väldigt hårt av väljarna.