Räv till attack – vid förskola

1 av 2 | Foto: MIKAEL BERGLUND
”Han sprang emot mig och jag sprang ett varv runt bilen. Hela tiden kände jag att han var efter mig”, berättar Anna-Lena Andersen om rävens besök på förskolan.
NYHETER

När Anna-Lena Andersen kom till jobbet på förskolan satt en räv vid grinden.

Då började det underliga.

– Han sitter där och stirrar på mig, när jag backar följde han efter, säger hon.

Sedan började räven jaga henne.

Inga barn befann sig vid Trollbackens förskola i Ödsmål utanför Stenungsund när rävincidenten ägde rum under onsdagsmorgonen.

Och tur var väl det när Anna-Lena Andersen, 41, vid 06-tiden i går morse kom till arbetsplatsen där hon jobbar i köket.

– När jag backade så följde han efter mig, samtidigt försökte jag ta upp min mobiltelefon, men när han kom emot mig började jag skaka. Jag tänkte att jag måste tillbaka in i min bil, säger Anna-Lena.

Gick till attack

Men hon hann aldrig få upp bildörren. Räven hade redan gått till attack.

– Han sprang emot mig och jag sprang ett varv runt bilen. Hela tiden kände jag att han var efter mig. Jag lyckades komma igenom grinden till förskolan och stänga den bakom mig.

Men räven gav sig inte och  efter att ha tagit ett varv runt förskolan hoppade den över staketet, men då hade Anna-Lena redan hunnit ta sig i säkerhet inne i förskolan.

De andra på förskolan förstod först inte allvaret, men Anna-Lena ringde sin kille, som i sin tur ringde polisen.

Efter någon timme var en jägare på plats.

– Han sa att den troligtvis inte var frisk, då de normalt sett brukar vara så skygga. Men det var verkligen inte den här, säger Anna-Lena Andersen.

Vid lunchtid på onsdagen hade jägaren ännu inte hittat räven, som de på förskolan uppfattat som mager. Men det var för mörkt att se om den var sjuk.

Enligt Anna Lindén, parasitolog och veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, kan en sjuk räv få ett förändrat beteende. Är de drabbade av exempelvis rävskabb mår de mycket dåligt om sjukdomen gått långt.

Blicken sa: ”Jaga”

– Har de ett kraftigt angrepp får de stark klåda som blir värre och värre och de kan bli angripna över en stor del av huden. De får svårare att jaga och kan bli kraftigt nedsatta. Rävarna kan bli mycket dåliga av det, säger Anna Lindén.

Att de kan leta sig till ställen de normalt inte uppehåller sig på kan då hända.

– Om den inte är frisk och kan jaga och hitta sin föda som vanligt så kan de leta sig till andra områden

För Anna-Lena var händelsen obehaglig, i synnerhet då det var vid förskolan där det annars springer runt små barn på dagarna.

– Jag blev skiträdd, och den blicken han hade, den sa: ”jaga”.