Behring Breiviks brev till sin far

1 av 2
Anders Behring Breivik.
NYHETER

Massmördaren Anders Behring Breivik vägrar träffa sin far.

I självbiografin "Min skuld? En fars historia" skriver Jens Breivik om sonens uppväxt – och publicerar ett brev från sonen.

Den 11 februari i år fick Jens Breivik ett brev.

Avsändaren var hans son, massmördaren Anders Behring Breivik.

Stora stycken i brevet avhandlar Anders Behring Breiviks världssyn, uppger den norska tidningen VG.

I brevet skriver Utøyamördaren att han vägrar träffa sin pappa - om han inte blir fascist.

– Men både du och jag vet att du är och förblir en person som är så långt från nationalismen som det är möjligt att komma. Dina reaktioner tyder på att du är en otroligt feg och svag person, eller att du faktiskt är en lojal anhängare till den socialdemokratiska och/eller liberalistiska ideologin, skriver Breivik.

Tycker synd om sonen

Anders Behring Breivik avtjänar ett livstidsstraff efter terrorattacken mot regeringskvarteret i centrala Oslo och attacken mot Utøya den 22 juli 2011.

77 människor miste livet.

I brevet skriver Breivik att han även avsäger sig faderns eventuella arv och gör klart att brevet är det första - och sista - han skriver till pappan.

I boken "Min skuld? En fars historia" publicerar Jens Breivik brevet i sin helhet. Han publicerar även sitt svarsbrev där han tar avstånd från sonens värderingar och terrorattentatet.

Han skriver också att han tycker synd om sonen.

”Bränner broar till sin far”

Anders Behring Breiviks försvarare Trond Jordet bekräftar för VG att han känner till brevet från sin klient.

– Jag har ingen kommentar till innehållet, men utifrån det jag vet är detta det enda och därmed det sista brevet han har sänt till sin far, säger Jordet till tidningen.

Rättspsykiatrikern Henning Værøy menar att brevet verkar vara skrivet som en hämnd.

– Han försöker på något sätt att straffa sin far, säger Værøy.

– Han har till slut inga fler argument och brevet slutar med att han kallar sin pappa för efterbliven, irrationell och idiot. Avslutningsvis tänker jag att han med detta också bränner broar till sin far och till det fadern står för.