Sjöstedt (V) kritiserar talmannen

1 av 7
NYHETER

Jonas Sjöstedt riktar kritik mot att talmannen Per Westerberg (M) frågade partiet om en kommande budget.

Talmannens uppgift ska inte vara partipolitik, utan att hitta en statsminister, menade V-ledaren.

– Vi kommer att rösta på en annan kandidat till talman, säger Sjöstedt.

Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt fick kalla handen av Socialdemokraterna om att sitta i en S-ledd regering. Men V-ledaren kommer att lägga ner sin röst i omröstningen om vem som ska bli statsminister – som ett sätt att släppa fram Stefan Löfven som regeringschef.

– Vi fick rakt besked av Stefan i måndags att vi inte är välkomna i en regering, men vi väljer att ta ansvar och lägga ned våra röster.

Därefter berättade han att talmannen frågat om kommande budgetförslag, något Sjöstedt är kritisk till.

– Jag tycker inte att det är hans uppgift. Hans uppgift är att hitta en statsminister till riksdagen. Jag valde att göra den markeringen.

Tycker du att talmannen har agerat partipolitiskt?

– Ja. Det tycker jag. Han ska sondera stödet för statsministern i riksdagen. Det är olyckligt att han knyter det till frågan om budgeten, vilket hans parti också gör, säger Sjöstedt.

Uttalandet är en hänvisning till Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, som tidigare idag efter sitt talmansmöte sa att man tänker släppa igenom en Löfven-ledd regering – om budgetförslaget är hållbart.

Vinster i välfärden ett krav

Sjöstedt valde att ändå svara på talmannens budgetfrågor, och redogjorde för pressen vad han svarat.

– Jag berättade att jag haft kontakt med Stefan Löfven och Magdalena Andersson och att de vill förhandla om en budget och vi har tackat ja. Vi har dock inte sett ett förslag på kommande statsbudget, men vi går in i det här med goda föresatser.

Sjöstedt sa att S och MP först måste prata ihop sig sinsemellan, sedan gäller kompromisser och förhandlingar till dess att de tre partierna har ett gemensamt budgetförslag. Ett tungt krav från Vänsterpartiets sida kommer att vara någon typ av beslut om vinster i välfärden:
– Vi måste komma överens om vinster i välfärden för att kunna sluta en budget, säger Sjöstedt.

När han får frågan om vad talmannen Per Westerberg svarat på kritiken om att han lägger sig i budgetfrågan svarar Sjöstedt:

– Han noterade det, kan man säga.
Han säger sedan att V kommer att stödja ett annat förslag till talman.

– Vi kommer att rösta på en annan kandidat till talman. Vi anser att S ska ha talmansposten eftersom största parti utser talmannen.

Statsvetare också kritiska

Det är inte bara Jonas Sjöstedt som reagerat på talmannens roll. Enligt flera statsvetare som TT har pratat med för Westerberg in krav utöver sitt uppdrag.

– Jag blev väldigt överraskad och förvånad när jag hörde talmannen. Såvitt jag vet har det aldrig förekommit att talmannen lyft fram ytterligare krav än att man ska klara en förtroendeomröstning. Därmed försvårar han regeringsbildningen, säger statsvetaren Olof Petersson, som skrivit böcker om regeringsbildningar till TT.

Även Olof Ruin, professor i statsvetenskap, är kritisk till att Westerberg lägger sig i budgetfrågan.

– Detta är ett krav som inte finns i grundlagstexten och hör inte till talmannens uppdrag, säger han till tidningen Dagens Arena.

Olof Petersson säger till TT att det ska vara den nye talmannen, som riksdagen väljer inom kort, som ska ha huvudansvaret.

– Nu har ju talmannen bundit upp den nye på ett sätt som nog inte var avsikten, säger Petersson till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM