Blottarvåg i sommar

Polisen jagar flera blottare i Stockholms-området

NYHETER

Det är inte bara värmen som stiger på sommaren utan även antalet blottningar. I Stockholm har polisen jagat flera stycken i olika områden.

– Det finns en stor risk att det övergår till grövre brott, säger Börje Svensson, psykoterapeut.

På flera håll i Stockholm har blottare härjat fritt i sommar. I Aftonbladets Brottscentralen berättar Aylen, 30 som är en av dem som utsattes för den såkallade "ninjablottaren" i Årsta. Men det är inte bara i Årsta-området som polisen jagar blottare.

Serieblottare i flera områden

Gärdet i centrala Stockholm är ett av de drabbade områdena. Där har totalt sju anmälningar kommit in till polisen. Bland annat onanerade en man framför en kvinna för ett par veckor sedan. Där misstänker polisen att det är en eller två gärningsmän som gjort sig skyldiga till vågen.

Nedlagda utredningar

Även Söderort har varit utsatt under sommaren. Där mötte fyra kvinnor den så kallade "ninjablottaren" under en veckas tid. Där las utredningarna ner i brist på bevis.

– Det har varit svårt att utreda då det har hänt nattetid och finns inga vittnen. Eftersom han varit maskerad finns det heller inget signalement, berättar Tommy Kalenius från Söderortspolisen.

"Stor risk att begå andra brott"

Blottning är det allra vanligaste sexualbrottet och det finns en risk att det eskalerar i grövre brottslighet.

– Det är inte ovanligt att de fortsätter med andra typer av sexualbrott, berättar Börje Svensson, psykoterapeut som jobbat med sexualbrottslingar på bland annat Norrtäljeanstalten.

– Jag har träffat en del blottare och de är glada att de åker fast för de känner själva att det håller på att eskalera, säger han.

Fastnade på övervakningsbild

Även Hässelby och Vällingby har varit drabbade under sommaren. Sedan den 15 juli har åtta anmälningar kommit in från kvinnor i området. Under våren jagade även polisen en blottare misstänkt för 25 fall av sexuellt ofredande på gröna linjens tunnelbana. Han kunde tack vare övervakningsbilder identifieras och dömdes i slutet av juni.