Norska mäklarbluffen – suddade ut fjäll

1 av 2 | Foto: KNUT BERG JENSSEN
Föst var fjället med men sedan....
NYHETER

Villan skulle säljas men överskuggades av ett högt fjäll.

Då tog de norska mäklarna saken i egna händer – och retuscherade bort bergsmassivet.

– Bilderna har blivit efterbehandlade i utlandet, säger fotografen Knut Jenssen.

Tomasjordfjället beskrivs som ett framträdande inslag i landskapet i Tromsö.

Men när DNB Eiendom skulle sälja en villa på Neptunevegen i staden syntes inget av det bastanta berget på mäklarbilderna.

Faktum är att ingenting syns av fjället i fråga.

Syns inga berg

Enligt VG har bilderna retuscherats i efterhand - och det som ursprungligen var tung och grå dimma över ett berg har förvandlats till sol, blå himmel och inga som helst berg.

– När jag tog fotografierna var det kraftig dimma och då syntes inte fjället, förklarar fotografen Knut Jenssen för VG.

Men därefter har företaget som hanterar mäklarbilderna gått ett steg längre - enligt fotografen - som hävdar att tilltaget inte är ovanligt i den nordnorska staden.

– Bilderna har blivit efterbehandlade i utlandet av folk som inte känner till geografin i Tromsö, och som inte vet att det egentligen finns ett fjäll bakom dimman, så de har har lagt på lite blå himmel i stället, säger Jenssen.

"Inte meningen"

På mäklarfirman kallar man det inträffade för ett "produktionsfel" - och lovar att lägga in en varning i bostadsannonsen för att det egentligen finns ett fjäll i området som inte syns på bilderna.

– Det var inte meningen att bilden skulle vara manipulerad. Vi vill ju att våra mäklare ska vara trovärdiga och att folk ska kunna lita på det vi levererar, säger Tomi Christian Johansen på DNB Eiendom.