Stor aktion mot terror i Australien

1 av 9
NYHETER

En terroristattack ska ha varit nära förestående i Australien men stoppades av polisen i en gryningsräd.

Premiärminister Tony Abbott uppger att Islamiska staten tänkt genomför en maktdemonstration – med offentlig halshuggning.

– Det här inte bara en misstanke, det har funnits en avsikt, säger Abbott enligt Sydney Morning Herald.

Gryningsräden innefattade 600 poliser enligt australiska Daily Telegraph.

Enligt tidningen slog polispatruller till mot hem i huvudsakligen nordvästra Sydney men också i Brisbane.

Del av större aktion

Operationen beskrivs som den största i australisk historia.

– Grannar berättar att polisen stormade in i huset innan gryningen och ropade i megafoner samtidigt som en helikopter hovrade ovanför, säger ABC Australias reporter Lucy Carter.

Den hemliga razzian ledde till 15 gripanden. Många av de gripna ska ha kopplingar till en man från Brisbane som tidigare gripits misstänkt för terrorbrott.

Enligt Daily Telegraph var aktionen en del av en större antiterroroperation som pågått i flera månader. Landets antiterrorpolis ska ha utfört ett omfattande underrättelsearbete riktat mot personer med kopplingar till Islamiska Staten, IS, inför razzian.

Höjde säkerhetsläget

Australiens federala polis, AFP, uppger att en terrorattack ska ha varit "nära förestående". Enligt Daily Telegraph ska det handla om ett terrornätverk som planerat en serie attacker i Australien.

Nu bekräftar landets premiärminister Tony Abbott att det har rört sig om attack planerad av terrororganisationen Islamiska staten. Enligt underrättelsetjänsten ska en högt uppsatt IS-medlem från Australien uppmanat till en offentlig halshuggning i landet för att ”visa organisationens räckvidd”, skriver Sydney Morning Herald.

– Våldsdådet skulle utföras mot en civil person på gatan, säger polischefen Andrew Scipione enligt tidningen.

Tv-kanalen ABC rapporterade att planerna involverade att gripa en slumpmässigt utvald australier som sedan skulle få halsen avskuren inför kameror, insvept i extremiströrelsens svarta fana, skriver TT.

Så sent som i fredags höjdes säkerhetsnivån i landet från mellanläge till hög - vilket enligt myndigheterna innebär att en attack är "sannolik".

– Vi har underrättelseinformation som visar att det finns personer med avsikten och kapaciteten att utföra attacker, sa landets premiärminister Tony Abbott då, enligt ABC.