Riksdagsman utesluts ur M

Riksdagsmannen: "Jag har aldrig varit med om ett så här odemokratiskt beslut"

NYHETER

Moderater i Botkyrka och Tullinge anklagade Stockholmsmoderaterna för främlingsfientlighet.

Nu utesluts tio moderater från Botkyrka – inklusive en riksdagsman – ur partiet.

– Man har agerat för att skada partiet, säger Elisabeth Somp, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholms stad och läns förbundskansli, till Aftonbladet.

Riksdagsmannen Edip Noyan är en av de nio Botkyrkamoderaterna som nu tvingas lämna partiet.

Elisabeth Somp uppger för Aftonbladet att beslutet fattats av förbundsstyrelsen i Stockholms län.

– Ett skäl är att man agerat för att skada partiet. Man har i sitt handlande och grundvärderingar agerat mot partiets syften.

Anklagade M för främlingsfientlighet

Hon tar bland annat upp att Botkyrkakretsen beställt annonser i lokalpressen "som skadat partiet", och att man satt in en debattartikel 2 maj i Svenska Dagbladet.

I debattartikeln anklagar Botkyrkamoderaterna M:s förbundsstyrelse i Stockholm för främlingsfientlighet, när man valt att stryka valsedelsförslaget från kommunen, trots att den vunnit med 190 röster mot 89 vid nomineringsstämman.

"Catharina Elmsäter-Svärd visar brist på demokratisk insikt när hon hävdar att den av medlemmarna valda listan, saknar kompetens, bredd och erfarenhet", skrev flera moderater från Tullinge och Botkyrka i artikeln. 

– Den har skadat partiet, säger Elisabeth Somp.

"Personkonflikt"

Grunden till händelseförloppet är en personkonflikt som funnits i Botkyrka under lång tid, enligt Elisabeth Somp.

– Styrelsen upplever att man inte aktivt arbetat för en lösning på konflikten. Sedan har man inte följt våra stadgar och kretsstyrelsen har fortsatt med sin verksamhet utan att genomföra de årsmöten som man måste ha. Det finns ett antal regler som man inte brytt sig över huvudtaget om.

På begäran av partiet har Swedbank tills vidare också fryst Botkyrkamoderaternas bankonto.

– När man inte haft sina årsmöten har man inte heller ansvarsfrihet och inte heller rätt att förfoga över de här bankkonto, säger Somp.

"Visat sitt rätta ansikte"

Edip Noyan låter uppgiven och säger till Aftonbladet:

– Jag har aldrig varit med om ett så odemokratiskt beslut. Det finns ingen grund för uteslutning. Nu har de visat sitt rätta ansikte. Jag blir på ett sätt förvånad, samtidigt inte.

Enligt Noyan har Botkyrkamoderaterna väntat på svar från förbundet efter debattartikeln i Svd.

– Fortfarande har det inte kommit något svar. Vi har inte betalat pengar till förbundet för valsedeln, i väntan på svar från Catharina Elmsäter-Svärd. Men i stället är det så drastiska att de utesluter hela kretsen.

– När 190 medlemmar säger att vi vill ha den här valsedeln och 89 röstade emot, ändå väljer förbundsstyrelsen att stryka ursprungslistan.

– Vi ville ha en förklaring så att vi kan svara medlemmarna om varför de strukit hela listan med 35 personer. Men vi får inget svar.