Kurdiska byar intagna av IS

Befolkningen flyr från sina hem

1 av 2 | Foto: AFP/ARKIVBILD
Irakisk polis säkrar ett område efter att regeringsstyrkor tagit tillbaka staden Dhuluiya från Islamiska staten. I dag kom uppgifter om att jihadisterna tagit över 16 kurdiska byar i norra Syrien.
NYHETER

16 kurdiska byar i norra Syrien har intagits av Islamiska staten.

Nu flyr den kurdiska befolkningen från sina hem.

De är oroliga för att terrorstämplade IS ska utföra massakrer på civila i området.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att de militanta islamisterna inom Islamiska staten, IS, det senaste dygnet har intagit 16 kurdiska byar. IS-trupperna har avancerat i norra Syrien nära den turkiska gränsen och lagt byarna under sig, enligt den brittiska organisationen Syrian Observatory for Human Rights.

Befriade byar

Organisationen uppger att kurdiska styrkor som försökt försvara byarna tvingats dra sig tillbaka, men att striderna orsakat dödsoffer både inom IS-styrkorna och bland de kurdiska trupperna.

Tidigare i veckan nådde kurdiska styrkor framgångar i andra delar av Syrien, när de befriade 14 byar som stått under IS styre. Nu tog sig IS styrkor framgångsrikt in i regionen Kobani, understödda av stridsvagnar:

– Striderna kring Kobani är de mest våldsamma, säger Nawaf Khalil, talseman för Kurdiska demokratiska unionspartiet, till AP. Han uppmanar kurder runtom i världen att komma till Syrien och försvara Kobani.

Säker passage

De kurdiska styrkorna i området, som går under namnet YPG-milisen, har tidigare varit mycket framgångsrika. Bland annat öppnade de i början av september en säker passage inne i Irak för den yezidiska minoriteten, så att de kunde fly undan attackerande IS-milis.