Ebolasmitta stänger landet – i tre dagar

1 av 2 | Foto: AP
NYHETER

Köerna vid mataffärerna har ringlat sig långa.

I Sierra Leone gör man sig redo för isolering – då landets sex miljoner invånare står inför tre dagars utegångsförbud.

Målet är att få stopp på det omfattande ebolautbrottet.

Utbrottet av ebola i Västafrika ser inte ut att avstanna.

Enligt Världshäsloorganisationen, WHO, finns inga tecken på att sjukdomen bromsat in i de tre värst drabbade länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia.

I Sierra Leone tar man nu därför till extrema åtgärder för att bromsa in smittan – med tre dagars utegångsförbud.

Därför rapporterades det om smått kaos i huvudstaden Freetown när folk hamstrade matvaror för att klara helgen, skriver nyhetsbyrån AP.

Inte råd att äta

Handlare beklagade sig samtidigt över myndigheternas utegångsförbud som ska vara fredag, lördag och söndag. De befarar att tre dagar utan att kunna sälja varor skulle vara förödande för privatekonomin i landet där många lever på 2 dollar eller mindre varje dag, drygt 14 kronor. Många klarar bara av att handla mat för dagen.

– Om vi inte säljer så kan vi inte äta, säger grönsakshandlare Isatu Sesay, till AP.

– Vi vet inte hur vi ska överleva under den tre dagar långa nedstängningen.

Av landets sex miljoner invånare ska samtliga stanna hemma, undantaget de frivilliga hjälparbetare som ska gå dörr till dörr och dela ut tvål i ett desperat försök att sakta ner utbrottet. Med insatsen hoppas man också kunna påträffa ebolasmittade som fortfarande gömmer sig hemma i stället för att söka hjälp.

Får vända

Många uppges vara ovilliga att söka sig till sjukhus då de uppfattar det som en plats där folk går för att dö, skriver AP. Andra har fått vända på foten vid de överfulla katastrofcenter som slagits upp då sängplatserna inte räcker till för att ta emot alla sjuka.

Myndigheterna arbetar med att förbereda fler platser för tester och behandling då utegångsförbudet förväntas få fler att söka hjälp.

Enligt de senaste siffrorna från WHO har Sierra Leone drabbats av över 1 600 misstänkta fall av ebola vilket resulterat i 562 dödsfall.

Medräknat Guinea och Sierra Leone har totalt 5 335 fall rapporterats, med 2 622 döda som följd.

Även Nigeria och Senegal har rapporterat ebolafall, men bara sammanlagt 22 stycken varav 7 de senaste tre veckorna.