Frankrike bekämpar IS verbalt

1 av 2
Frankrikes utrikesministern Laurent Fabius.
NYHETER

Frankrike ska bekämpa IS.

Genom att kalla dem för det värsta namnet de vet.

– Vi kommer att kalla dem för halsskärarna Daesh, säger franske utrikesministern Laurent Fabius.

Vilket namn terrorgruppen Islamiska staten, IS, ska gå under har förbryllat.

Först var det ISIS och nu IS.

I amerikanska medier har de även gått under förkortningen ISIL (Den islamiska staten av Irak och Levanten).

”Inte en stat”

Och nu tar Frankrike ett steg i kampen mot IS. Fransmännen har beslutat sig för att använda den term som IS går under bland arabiska stater: Daesh.

– Detta är en terrorgrupp och inte en stat.

– Jag rekommenderar ingen att använda termen Islamiska staten för det suddar ut linjerna mellan Islam, muslimer och islamistter. Araber kallar dem för Daesh och vi kommer att kalla dem för halsskärarna Daesh, säger franske utrikesministern Laurent Fabius till France24.

Hatar ordet

Ordet används redan på flera håll av medier i Mellanöstern för ett beskriva terrorgruppen. Ordet är där en förkortning på Islamiska staten i Irak och Levanten.

Washington Post använder termen med rad olika stavningar. Att det inte finns en vedertagen stavning på ordet spelar ingen roll - terrogruppen hatar det ändå.

Så pass mycket att gruppen nyligen hotat med att skära av tungorna på den som använde uttrycket offentligt, enligt nyhetsbyrån AP.

För i vissa delar av Mellanöstern används ordet i nedsättande termer och enligt vissa språkexperter kommer ordet från det arabiska ordet Das som betyder trampa ner eller krossa, rapporterar AFP.