”Snälla, hjälp oss att hitta Markus”

30-åringen försvunnen

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Markus och mamma Marina Feldmanis.
NYHETER

GÄVLE. Polistipset som kom bort kan ha kostat Markus Feldmanis, 30, livet.

Markus har varit försvunnen sedan 24 juli. Han lämnade mammans bostad i Gästrike-Hammarby efter midnatt.

– Två personer träffade honom i Torsåker samma morgon och larmade polisen dagen efter, men tipset nådde oss först två dagar senare, säger mamman Marina Feldmanis.

Något som gjorde att Missing People först letade på fel ställe.

Vittnena berättar att Markus verkade förvirrad och frågat efter vägen till ett stort gult hus och en vit kyrka.

– Vi bor ju i en stor gul herrgård med en vit kyrka direkt intill tomten. Så han ville få hjälp att hitta hem, säger Marina som tror att sonen gått vilse.

”Mådde inte bra”

Markus  har jobbat som vårdare för utvecklingsstörda i Blekinge och var utbränd efter att ha  ”gått in i väggen.” Han flyttade till Sandviken bara några mil från mamman.

– Han mådde inte bra och sa att han nu var hotad och förföljd men utvecklade inte av vem och varför, säger mamman.

Markus hade bott hos mamman och hennes sambo Arne Norr i två veckor för att få lite lugn och ro. De tror att han tog en nattpromenad för att skingra tankarna då han hade stora sömnproblem.

– Den här kvällen hade vi sett på Sagan om ringen på teve tillsammans. Markus satt kvar när jag och min sambo gick till sängs. När vi vaknade var Markus borta. Hans plånbok och mobil låg kvar hemma.

”Ett mardrömsfall”

Anhöriga är besvikna på polisen som de tycker inte ha tagit försvinnandet på allvar.

– Droppen var när det stod klart att polisen fått in ett 100-procentigt tips - från personer som pratat med Markus samma dag han försvann – utan att berätta för oss eller Missing People, säger mamman.

Torsåker, där vittnena träffade Markus, ligger åtta kilometer från mammans bostad där familjen och Missing People letade.

Inspektör Tony Persson vid Gävlepolisen handlägger nu ärendet. Vad som hände med det första viktiga tipset vet han inte.

– Nej, jag fick utredningen på mitt bord först i september. Helt klart är detta ett mardrömsfall och jag förstår att anhöriga är förtvivlade och förbannade. Missing people har gjort många eftersök och vi gör nu vad vi kan men behöver tips från allmänheten, säger han.

– Snälla, hjälp oss hitta Markus, säger mamma Marina och sambon Arne Norr.

FAKTA

Har du sett Markus?

Markus  Feldmanis är 178 cm lång, har normal kroppsbyggnad,  och  ljust cendréfärgat hår. Vid försvinnande var han klädd i en vit pikétröja, rutiga  shorts samt vita joggingskor.

Vid tips ring polisen : 114 14

ARTIKELN HANDLAR OM