Skulle informera om ebola – stenades till döds

Byinvånarna trodde att de kommit för att sprida viruset

Foto: AP
NYHETER

En grupp bestående av bland annat sjukvårdsarbetare och journalister hade begett sig till en avlägsen by i Guinea för att avliva myter och rykten om ebola.

Men byinvånarna trodde att gruppen kommit för att sprida viruset – och stenade de åtta gästerna till döds.

Delegationen anlände till den lilla byn i Guinea i tisdags, berättar regeringstalespersonen Albert Camara Damantang för New York Times.

När arga invånare kom emot gruppen lyckades några av sjukvårdsarbetarna och journalisterna fly och larma sina kolleger i huvudstaden Conakry, som då skickade ut ett sökteam.

Femåring överlevde

De möttes av en fruktansvärd syn när de anlände till byn: åtta personer som dödats med stenar och knivar av lokalbefolkningen. En av få överlevande ska ha varit en av delegationsmedlemmarnas femårige son som lyckats gömma sig i ett buskage.

– Gruppen var ute på ett uppdrag för att försöka göra befolkningen medveten om ebola, men tyvärr möttes de med fientlighet av människor som kastade stenar, säger Albert Camara Damantang till New York Times.

2 600 döda i epidemin

Enligt honom ska lokalbefolkningen inte ha litat på att delegationens avsikt var att undervisa om viruset, utan trott att de kommit för att sprida det.

Ebolautbrottet i Västafrika, som nu har pågått i nio månader, har hittills dödat mer än 2 600 personer i Guinea, Liberia och Sierra Leone.