Lyxvåning säljs för 58 miljoner

1 av 21 | Foto: CLAES SJÖDAHL/SIV KRAFT
NYHETER

Jan Eric Löwenadler var en av Sveriges mest framgångsrika konsthandlare.

Nu säljs hans lyxvåning i Stockholm på 437 kvadratmeter.

Priset: 58 miljoner kronor.

På plussidan: Takbjälkar med bladguld, eget orangeri, terass med fri utsikt i alla väderstreck och egen hiss rakt upp i våningen.

På minussidan: 58 miljoner kronor i prislapp och en lägsta kontantinsats på 8,7 miljoner vilket, om återstående belopp ska lånas, ger en boendekostnad på 147 000 kronor – i månaden.

Den luxuösa våningen har blivit en snackis sedan annonsen publicerades. Våningen har visats över 39 000 gånger på Hemnet på bara fyra dagar.

Köpte en Picasso

Det är således många svenskar som tillåtit sig att drömma en stund om ett annat liv, men troligtvis är det inte så många som känner till historien bakom våningen.

De 437 kvadratmetrarna tillhörde Jan Eric Löwenadler som dog 2010. Han var en av Sveriges mest framgångsrika konsthandlare och god vän med bland andra Andy Warhol.

För tidningen QX berättade han om hur han kom in i konstvärlden på 1960-talet då han kom över några enklare skisser av Picasso.

– Dessa sålde jag i min tur till en gallerist i Stockholm, och så var jag inne på konsthandlarbanan, sa han.

Vägen upp var spikrak och Löwenadler gjorde ingen hemlighet av att han spekulerade i konst. Under 1980-talets yuppie-era var marknaden glödhet och den svenske konsthandlaren gick från välbärgad till extremt förmögen. Han ägde tre gallerier i New York och ett i Stockholm.

– Det var en otrolig tid. Folk stod i kö. Jag behövde aldrig anstränga mig för att sälja. Jag köpte och sålde tills jag somnade med telefonluren i handen. Då bar en butler in frukost och sedan fortsatte jag sälja", berättade Löwenadler för tidningen Filter.

Protest mot KD

Han skaffade sig bostäder runt om i världen, men bestämde sig 1988 för att låta bygga ett nytt hem i centrala Stockholm. Han lät arkitekten Per Öberg bygga två våningar på Narvavägen. Våningarna slogs sedan i hop till den 437 kvadratmeter stora bostaden som nu är till salu.

Jan Eric Löwenadler var öppet homosexuell och en av de första i Sverige att registrera partnerskap. 1998 köpte han i protest mot Kristdemokraternas konservativa familjepolitik en helsida i Svenska Dagbladet i form av en vigselannons för sitt äktenskap med Alejandro Madero.

Tröstade sig med konst

När finansbranschen rämnade under Lehman Brother-kraschen förlorade Jan Eric Löwenadler enligt egen utsago enorma belopp. Samma dag ropade han in två verk, en dödskalle och ett skelett, av konstnären Damien Hirst för sammanlagt närmare fem miljoner kronor.

– Jag köpte dem som tröst eftersom jag samma dag förlorat en fruktansvärd massa pengar, sa han till QX.

Löwenadler hittades död i sin bostad i Nice 2010. Hans förmögenhet testamenterades till sex av hans närmaste vänner.