USA vill ha med Iran mot IS

NYHETER

Så gott som alla länder i världen har en roll att spela i kampen mot Islamiska staten (IS), även Iran. Det sade USA:s utrikesminister John Kerry vid ett möte i säkerhetsrådet i FN.

USA hade bjudit in 35 länder för att samla stöd för Iraks nya regering och kampen mot jihadisterna som lagt under sig stora delar av Syrien och Irak.

– Isil (ett annat namn på IS) är en terrorgrupp, rätt och slätt, utan andra mål än att slakta alla som står i dess väg, sade Kerry vid mötet på fredagen.

Bland deltagarna fanns Iran. Washington har uttryckt tveksamhet till att samarbeta militärt med Iran i kampen mot IS. USA har varken bekräftat eller dementerat uttalande från Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei om att Iran har avböjt en privat förfrågan från Washington om militärt samarbete mot extremiströrelsen.

Vill samarbeta med Syrien

Kerry sade inte vilken roll Iran skulle kunna spela, men framhöll att alliansen mot IS inte bara, och inte ens i första hand, är av militär natur.

Irans biträdande utrikesminister Majid Takht Ravanchi sade i sitt anförande att det vore ett misstag att inte samarbeta med den syriska regimen i kampen mot IS.

TT